Uutiset (muokattu 18.11.2019) Heikki Jämsén

Baxter bongasi suomalaisen etäpalvelun tv-uutisista

Käynnistynyt yhteistyö Baxterin kanssa on iso juttu pihtiputaalaiselle Suomen Kotihoitotekniikalle, toimitusjohtaja Mika Paananen sanoo.

Kansainvälinen lääke- ja terveydenhuoltoyritys Baxter on ottanut käyttöön digitaalisen etäpalvelun, joka tukee potilaiden kouluttamista kotidialyysiin. Mumo-nimisen etäpalvelun tarjoaa pihtiputaalainen startup-yritys Suomen Kotihoitotekniikka Oy, jonka Baxter bongasi vanhusten kotihoidosta kertovasta televisiouutisesta. Yritysten allekirjoittama yhteistyösopimus mahdollistaa Mumo-etäpalvelun käytön laajentamisen.

 Yhteistyökumppanit ovat pilotoineet Mumo-etäpalvelua suomalaisten terveydenhuoltoalan ammattilaisten kanssa kaksi vuotta. Etäpalvelu on käytössä useissa yliopistollisissa sairaaloissa ja keskussairaaloissa Suomessa ja muissa Pohjoismaissa.

 – Sairaaloista kotiutuvat potilaat saavat reaaliaikaisen etäpalvelun kautta ääni- ja video-ohjeet hoitolaitteen kotikäyttöön, sekä tarvittaessa yhteyden hoitohenkilökuntaan, kertoo Mumo-etäpalvelun kehittäneen Suomen Kotihoitotekniikka Oy:n toimitusjohtaja Mika Paananen.

Seuraavaksi etäpalvelu laajenee Baxterin kautta muihin Pohjoismaihin. Baxterilla on toimistot Pohjoismaissa Helsingin ja Tukholman lisäksi Oslossa ja Kööpenhaminassa. Yhtiön pääkonttori on Chicagossa.

– Palvelun avulla yhä useampi dialyysipotilas pystyy hoitamaan itseään kotona. Tämä on erinomainen asia sekä potilaan että yhteiskunnan kannalta. Norjassa ja Ruotsissa on jo asetettu selkeät numeeriset tavoitteet kotidialyysin osuuden lisäämiseksi lähivuosina. Tämän tyyppiset palvelut omalta osaltaan tukevat kotidialyysin osuuden kasvua.

Pihtiputaalaiselle Suomen Kotihoitotekniikka Oy:lle yhteistyösopimus Baxterin kanssa avaa ovet kansainvälisille markkinoille. Yhtiö on kehittänyt Mumo-etäpalveluaan vuodesta 2012 saakka, ja se on ollut ennen Baxteria käytössä suomalaisessa työterveyshuollossa sekä kotihoitoa tarjoavissa yrityksissä ja kunnissa. Yksi asiakkaista on Mumon kotikunta Pihtipudas.

 – Baxter bongasi meidät muutama vuosi sitten televisiouutisista, johon oli haastateltu viitasaarelaista mummoa. Hoitaja kyseli mummon kuulumisia sekä tarkasti hänen vointinsa Mumo-etäpalvelumme välityksellä, muistelee Paananen.

 Uutisen nähtyään Baxterin edustajat keksivät, että vastaava kotihoitoa tukeva etäpalvelu täydentäisi erinomaisesti myös heidän palveluaan dialyysiyksiköille.

– He ottivat meihin yhteyttä ja lähdimme yhdessä kehittämään etäpalvelua heidän asiakkaidensa tarpeisiin. Pilotointivaihe suomalaisissa sairaaloissa on osoittanut, että kotiutumista tukeva etäpalvelu lyhentää koulutusaikaa sairaalassa osalla potilaista, kertoo Suomen Kotihoitotekniikka Oy:n hallituksen puheenjohtaja Lari Tirkkonen.

Mumo-etäpalvelun tekninen toteutus perustuu yrityksille suunnattuun Kiho-liiketoiminta-alustaan, jonka avulla yritys voi luoda omalla brändillään myytävän palvelun. Toimintamallin etuja ovat nopeus ja kustannustehokkuus, sillä alustaa ei tarvitse koodata alusta alkaen itse.

 – Mumon kehittämisessä lähtökohtanamme on ollut helppokäyttöisyys. Siitä syntyi myös palvelumme nimi Mumo, joka juontaa juurensa termistä Pihtiputaan mummo. Olemme pihtiputaalainen yritys, jonka mielestä palvelut pitää tehdä niin helpoksi, että Pihtiputaan mummokin osaa niitä käyttää, kertoo Paananen.  

Mumo-etäpalvelun on kehittänyt moniammatillinen tiimi sovellus- ja viestintätekniikan sekä hoiva-alan ammattilaisia. Paanasella itsellään on 15 vuoden kokemus hoiva-alan yrittäjänä, minkä ansiosta hän tunteen hyvin kotihoidon tarpeet.

– Alkuperäinen idea Mumo-etäpalveluun syntyi ollessani kotihoitoyrittäjänä: nykytekniikan avulla on mahdollista tukea ikäihmisten yhteydenpitoa omaisiin ja hoitajiin, välimatkoista riippumatta. Etäpalvelumme sisältää tähän käyttöön lukuisia helppokäyttöisiä ominaisuuksia, kuten esimerkiksi livestreamin vaikkapa perhejuhliin tai jumalanpalvelukseen, joihin henkilö ei muuten pääsisi mukaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>