Lukijalta (muokattu 11.12.2019) Lukijalta

Isäntäkunnan otto-oikeus on uhka itsenäisyydelle

Pihtiputaan ja Viitasaaren muodostaman Wiitaunionin hallintosääntöä ollaan muuttamassa. Asiaa käsitellään Pihtiputaan kunnanvaltuustossa 16. joulukuuta pidettävässä kokouksessa.

Yksi muutos hallintosäännössä  on sellainen, ettei sitä voi hyväksyä. Kyseessä on seuraava lause: Isäntäkunta voi käyttää kuntalain 92 § mukaista otto-oikeutta kuultuaan toista osapuolta.

Viitasaari isännöi perusturvaa ja teknistä toimea. Suurimmat muutokset kuntakentässä tulevat olemaan sosiaalitoimen ja terveydenhoidon alueella lähivuosina. Odotettavissa on keskussairaalan valmistuttua, ja mahdollisesti maakunnallisen soten toteutuessa, hyvinkin paljon muutoksia Pihtiputaalla tarjottaviin perusturvan palveluihin.

Laboratoriopalvelut, päivystysajat, röntgenpalvelut, erikoislääkäreiden konsultoinnit, suuterveydenhoito ja vuodeosaston toiminta sekä pesulapalvelut tulevat ensimmäisenä liipasimelle.

Tästä saimme ensimmäisen viitteen, kun hyvin toiminut yhteistyö suuterveydenhoidossa Med Groupin kanssa lopetettiin. Henkilökunnan vastustuksesta huolimatta ja ilman kilpailutusta toteutettava siirto omaksi toiminnaksi on hämmentävä. Tieto asiasta tuli kuin vahingossa suurimmalle osaa kuntapäättäjistä. Nyt elämme taas jatkossa epätietoisuudessa, onko hammaslääkäreitä vai ei, ja mitä palveluja meillä jatkossa on.

Hyväksymällä isäntäkunnan otto-oikeuden menetämme lopullisen päätösvallan näitten asioitten osalta. 

Otto-oikeus isäntäkunnalle perusturvan osalta siirtää yksiselitteisesti lopullisen päätösvallan meille tärkeistä asioista Viitasaaren kunnanhallitukselle.

Joulukuun aikana on puhuttu talvisodan hengestä, ja siitä, ettei taivuttu Neuvostoliiton aluevaatimusten edessä. Haluttiin säilyttää itsenäisyys ja paikka kansakuntien joukossa.

Olisi toivottavaa, että edes rippeet tuon kaltaisesta hengestä olisi siirtynyt pihtiputaalaisiin kuntapäättäjiin. Kannattaa nimittäin muistaa, kuinka siinä 80 vuotta sitten kävi.  Suomi pisti vastaan, ja säilytti itsenäisyytensä. Muut pienet valtiot myöntyivät, ja menettivät itsenäisyytensä.

Oman kuntamme päätösvalta ja palvelut ovat puolustamisen arvoisia asioita.

Onni Nykänen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>