Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Pihtiputaan ja Kinnulan miehet ovat osa talvisodan ihmettä

Talvisodan syttymisestä tulee lauantaina 80 vuotta. Pihtiputaan ja Kinnulan miehistä suurin osa taisteli siellä, missä talvisodan ihme tehtiin. Venäläisdivisioonan oli tarkoitus vallata Kuhmo ja jatkaa ylivoimansa turvin Sotkamoon, Kajaaniin ja Ouluun. Suunnitelma kariutui, mutta hyökkääjän pysäyttämisestä maksettiin kallis hinta.

Pihtiputaan sankarihautaan on haudattu 36 ja Muurasjärven Sankarihautaan 11 talvisodan uhria. Kinnulan sankarihautausmaa on 25 talvisodassa kaatuneen leposija. Pihtiputaalaisista Kuhmossa kaatui 30 miestä, kinnulalaisista 17. 

Suorapuheinen historioitsija Teemu Keskisarja sanoi Ilta-Sanomien haastattelussa sen, mihin talvisotaan liittyvissä keskusteluissa usein päädytään.  Jos neuvostojoukkojen marssi Ouluun ja maan miehitys olisi toteutunut,  Suomea ei olisi uhannut pelkästään itsenäisyyden menetys, vaan kansanmurha.

Suomalaisia kaatui tai katosi talvisodassa 30 000. Neuvostoliitossa kuoli Stalinin terrorin uhreina lähes saman verran suomalaisia kuin talvisodassa. Keskisarja arvioi, että ilman talvisodan onnistunutta torjuntataistelua ylivoimaista hyökkääjää vastaan Suomen kohtalo olisi ollut sama kuin Baltian maiden. Vainottujen, vangittujen, leireille kyyditettyjen ja pakkotyössä kuolleiden tai syyttömänä teloitettujen määrät vain olisivat olleet suurempia.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>