Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Säästöjä pitää löytää, mutta keinot eivät miellytä

Enemmistö kunnista etsii tapoja talousvaikeuksiensa ratkaisemiseksi. Tehtävä ei ole helppo, koska kuntalaisille eivät kelpaa oikein mitkään keinot.

Kuntaliitoksista ei pidetä. Niiden vastustajien määrä on kolmessa vuodessa noussut kymmenen prosenttiyksikköä. Kunnallisalan kehittämissäätiön tutkimuksessa selviää, että suomalaisista 58 prosenttia vastustaa oman asuinkunnan liittämistä taloussyistä yhteen yhden tai useamman naapurikunnan kanssa. Vain 28 prosenttia suhtautuu kuntaliitoksiin myönteisesti.

Muutkin keinot tuntuvat vastenmielisiltä. Kuntaveroja ei saa korottaa (54 %), velkaa ei pidä lisätä (61 %) eikä kunnan omaisuutta saa myydä (51 %). Kuntapalvelujen laadusta ei saa tinkiä, eikä niitä saa karsia. Palveluja ei saa ulkoistaa (64 %) eikä henkilökuntaa  saa irtisanoa (56 %). 

Kuntapäättäjät ovat pulassa, kun kansalaisilta ei löydy tukea talouden vahvistamiseen. Saavutettuihin etuihin ei saa koskea.

Palveluseteleille löytyy ystäviä. Niitä kannattaa 55 prosenttia. Vain vasemmistoliiton tukijoiden enemmistö vastustaa seteleitä. Lähes puolet (45 %) tukee ajatusta asuinkunnan palveluiden järjestämisestä maakuntatasolla säästöjen ja palveluiden turvaamisen vuoksi. Joka neljännes (25 %) ei osaa ottaa kantaa ja 30 prosenttia torjuu maakuntayhteistyön tiivistämisen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>