Lukijalta (muokattu 28.1.2020) Lukijalta

Kehitys kehittyy

Spedenkin sanomaksi kerrottu lausahdus kehitys kehittyy tuli mieleeni, kun olen telkusta katsellut puolustusvoimille hankittavien uusien hävittäjien tarjouskilpailua. Siinä jää automyyjien kilpailu toiseksi! Ainakin, jos vertaan entisiin aikoihin. 

Hankin ensimmäisen autoni työni vuoksi vuonna 1960 tammikuussa. Silloin oli valtion valuuttapulan vuoksi tarjolla valinnanvaraa kolmesta itämerkistä. Saatavilla olivat Mosse, Warre tai Skoda.

Valitsin Skodan. Se oli hyvä valinta, sillä siinä oli mainio työvälinevalikoima turvana.  Muutaman kerran jouduin kaluihin turvautumaan matkan katketessa tielle. Nykyautoissa valikoima ja korjaaminen lienee vaikeampaa niin autoissa kuin hävittäjissä, joista nyt on puhe.

Palautuivat mieleeni talvi- ja jatkosotien ajat.  Olin talvisodan alkaessa seitsemänvuotias. Muistaakseni viimeisille maata puolustamaan kutsutuille reserviläisille riitti vain kokardi lakkiin sotilaan tunnukseksi, muut varusteet piti olla omasta takaa. 

Armeijalla ei riittänyt varastoja tai varoja kunnon sotilaspukineisiin, puhumattakaan taisteluvälineistä lentokoneineen. Pystykorva oli parasta.  Hävittäjiäkään ei tainnut olla liiaksi.

Nyt aiotaan hankkia hävittäjiä varusteineen kymmenellä miljardilla eurolla. Kansainväliset valmistajat kehuvat kilvan koneitaan, mutta sotilaamme eivät usko esitteisiin, vaan vaativat näyttöjä olosuhteissamme. Se on ihan oikein, kuten vaatimus koneiden huollettavuudestakin.

Toivottavasti Euroopasta löytyy hyvä ja olosuhteisiimme sopiva kone. Tosipaikan tullen rapakontakaiset jenkkikoneet voivat olla liian vaikeasti huollettavia. Eikä Amerikka ensin -politiikka kuulosta ainakaan tällä näkymällä kovin luotettavalta.

Koneiden hankinnasta päättävät minua nuoremmat ja viisaammat henkilöt. Itse päätös lienee eduskunnan ja hallituksen heiniä. Toivottavasti uskovat puolustusvoimien väkeä päätöksessään.

Yksi asia näyttää säilyneen talvisodasta saakka: maanpuolustustahto. Vaikka kymmenen miljardia on iso raha, kovin paljon puolustusvoimia ei ole syytetty tuhlailusta, ja se on hyvä asia.

Toinen asia on myös hyvä panna merkille: yhteiskuntamme vaurastuminen. Meillä on mahdollista sijoittaa puolustusta varten paljon rahaa lentokoneisiin ja muuhun puolustuskalustoon. Hädän tullen on muutakin tauhkaa, eikä tarvitse ryhtyä prässäilemään kokardeja lisää kuten ihmisikä sitten.

Samalla Kela voi tänäkin vuonna jakaa erilaisia tukia vähäosaisille 15 miljardin edestä, kuten Kelan tuore pääjohtaja Ylen haastattelussa kertoi.

Olemme paljon vaurastuneet sitten sota-ajan. Keitys on kehittynyt! Yhteisillä ponnistuksilla se on ollut mahdollista. Toivottavasti jaksamme yhteen hiilen puhaltaen toimia tulevassakin. Varmaan sama pätee Putaalla ja Kinnulassa.

Lassi Jämsén

Etäalavekylläine

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>