Päästä vedettyä (muokattu 3.3.2020) Juha Kivinen

Paljon pulinaa kuntosalista

Johannes Virolainen menetti Keskustapuoleen puheenjohtajuuden Paavo Väyryselle puoluekokouksessa vuonna 1980. Vaikka sisällä varmasti kiehui, Virolainen otti tappion kunniakkaasti vastaan, ja siitä hetkestä onkin jäänyt elämään omaa elämäänsä hänen rehti ilmoituksensa: ”Kansa on puhunut, pulinat pois.”

Virolaisen jättämä perintö olisi hyvä muistaa yhä. Pihtiputaalla kaikki eivät tunnu kuitenkaan muistavan sitä. Kuntosalipykälän käsittely ei jäänytkään siihen, kun kunnanvaltuuston puheenjohtaja Pentti Räisänen pamautti nuijan pöytään asian hyväksymisen merkiksi.

Itse asiassa jo kesken kokouksen oli sosiaaliseen mediaan ilmestynyt kitkeriä kommentteja siitä kuinka valtuustossa pannaan rahaa haisemaan. Syynä oli valtuuston hyväksymä sopimus, jolla kunta ostaa uuden kuntosalin yrittäjältä kun-
tosalipalveluita erityisryhmille 3 750 eurolla kuukaudessa.

Kuten hyvin tiedetään, Suomessa on sananvapaus, ja juuri sitä kaikenmaailman nettitrollit ovatkin käyttäneet pitkään hyväksi jankkaamisillaan ja valeuutisillaan.

Olen jo työni puolesta viimeisenä kahlitsemassa sananvapautta, mutta jotakin tolkkua voisi silti käyttää. Kuntosaliasiassa kävi taas niin, että ties mistä henkilökohtaisistakin asioista johtuva kiukku ei tahtonut laantua eräillä tahoilla sitten millään, vaikka valtuusto hyväksyi kuntosalisopimuksen äänin 23-4.

Se kuulostaa aika selvältä, mutta silti joissakin nettikommenteissa väitettiin äänestystuloksen johtuneen puoluediktatuurista ja ryhmäkurista. Eräs kuntosalin puolesta äänestänyt ihmettelikin, miksi kuntalaiset eivät tajunneet viime vaaleissa, kuinka ainoa viisaus on noinkin pienellä alalla.

Kuntosalisopimuksen vastustajat ovat tarttuneet myös siihen, että yrittäjä tulee Äänekoskelta. Sananvapauden lisäksi Suomessa on yrittämisen vapaus, eikä siinä ole paikkakuntarajoituksia. Pihtiputaalaisetkin olisivat voineet lähteä kilpailemaan kuntosaliyrittäjän pestistä, mutta ketään ei ilmoittautunut.

Pihtiputaalle on kaivattu esteetöntä kuntosalia vuosikausia, ja nyt kiire on kasvanut entisestään, kun Tuisku on sulkemassa omaa saliaan taloustilanteensa takia. Huolestuttavalta ovat kuulostaneet huhut siitä, että uusi yrittäjä olisi alkanut ihmetellä valtuuston päätöksen saamaa kovaa vastustusta ja jopa miettinyt koko hankkeen mielekkyyttä.

Jospa nyt ensin katsottaisiin, kuinka kuntosali lähtee pyörimään. Kieltämättä käyttömaksut ovat yläkantissa pienempituloisten kukkarolle, mutta kyllä markkinatalouden lait toimivat Pihtiputaallakin. Jos kävijöitä alkaa olla liian vähän, heitä tulee ehkä lisää, jos hintoja hieman pudotetaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>