Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Virkavaltaa ei vierasta edes sen kanssa tekemisiin joutuva

Poliisia näkee harvoin. Siksi oli mieleenpainuvaa istua ulkomaankeikalla Viitasaaren kaupungintalon valtuustosalissa kuuntelemassa, mitä kerrottavaa Sisä-Suomen poliisijohdolla oli toiminnastaan Kinnulassa, Pihtiputaalla ja Viitasaarella. Kunnat muodostavat yhdessä Viitasaaren poliisilaitoksen. 

Salissa istui koko paikallisen laitoksen miehistö ja pikkubussillinen viskaaleita Tampereelta, josta Sisä-Suomen poliisia hallinnoidaan. Alue kattaa Keski-Suomen ja Pirkanmaan  45 kuntaa. Asukkaita on 780 000.

Lupia, kuten passeja, henkilökortteja ja aselupia, myönnetään vuosittain 150 000. Rikoksia poliisin tietoon tulee 120 000 ja hälytystehtäviä 140 000.

Henkilökuntaa poliisilaitoksella on noin tuhat, 800 heistä poliiseja.

Jos ihminen noudattaa lakia, hän joutuu, tai pääsee, harvoin tekemisiin poliisin kanssa. Viimeksi lähestyin omassa asiassa virkavaltaa kunnantalon eteen pysäköidyssä poliisin palveluautossa. Luovutin sormenjälkeni ja sain eteenpäin passitilauksen. Tunnelma oli leppoisa. 

Muut valmistelut olin tehnyt itse. Passikuvan otatin Kuvasuunnan Jounilla ja muut tiedot annoin netissä. Passin maksoin samalla, koska maksu on netissä halvempi.

Muutaman päivän päästä puhelimeeni kilahti tieto, että passi on noudettavissa Putaanportin Shelliltä. Siellä tunnustaudutaan henkilökortilla tai vanhalla passilla. Ajokortti ei enää käy. En malta olla kysymättä, miksi?

Helppoa kuin heinänteko, mutta vain jos osaat käyttää älykännykkää tai tietokonetta ja pystyt tunnistautumaan netissä. 

Jos joudut jättämään passihakemuksesi poliisiasemalla asioiden, hinta on kuusi euroa kalliimpi. Taas kyykytetään yhtä kansanosaa. 

Muutama päivä ennen passiasiaa kaarroin vaimon kanssa kaikessa rauhassa pohjoisen suunnasta Vaajakosken sillalle. Huomasin, että liikenneympyrässä on lähestymässä aura-auto ja polkaisin varovasti kaasua, etten jäisi sen eteen.

Sillalle asennettu uusi valvontakamera välähti kirkkaasti. Ihmettelin, miksi se kuvasi, koska vauhtia ei mielestäni ollut liikaa. Olihan sitä, kuten sadoilla muilla, jotka olettivat laillani, että sillalla on 60 kilometrin tuntinopeusrajoitus. Väärä luulo maksoi 170 euroa

Kamera on vieläkin paikoillaan, mutta nyt alueelle on lisätty taajamamerkin lisäksi 50 kilometrin nopeusrajoituskyltti.

Sain ajokortin jo 1976, mutta vasta toisen ylinopeussakkoni. Tahti on ollut niin harva, ettei arvostukseni poliisia kohtaan ole siitä himmentynyt.

   

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>