Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Koronan voittaminen vaatii vastuuntuntoista käytöstä jokaiselta

Hallitus julkisti maanantaina ison joukon kovia toimia, joilla koronaviruksen leviämistä yritetään hidastaa. Ihmisten liikkumista ja kokoontumista rajoittavilla määräyksillä pyritään suojelemaan erityisesti iäkkäitä ihmisiä, joille infektioon sairastuminen aiheuttaa suurimman kuolleisuusriskin.

Suomi sulkee rajansa, kieltää ulkomaanmatkat ja saattaa tilanteen pahetessa rajoittaa myös maan sisäistä liikkumista. Paikallisesti näkyvin päätös on sulkea koulurakennukset ja siirtyä etäopetukseen. Kiinni menevät myös kirjastot, kirjastoautot, harrastustilat, uimahallit, urheilu-, nuoriso- ja kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset.

Kansalaiset ovat hämmentyneitä, mutta ympäristö kiittää. Kun lentäminen maasta toiseen pysähtyi, kuljetukset takkuavat ja tuotantolaitokset käyvät alikierroksilla, maapalloa lämmittävien ilmastopäästöjen määrä romahti. Koronan isku osui tarkasti talouteen: osakemarkkinat syöksyvät ja analyytikot ennustavat Suomen ajautuvan taantumaan. Erityisesti yksinyrittäjät tuntevat rajoitukset tuloissaan.

Pandemialla on outojakin käyttäytymisvaikutuksia. Tavaroiden hamstraamisen sijasta nyt pitäisi miettiä sitä, miten itse kukin pysyy terveenä ja miten  kotikaranteeniin käskettyjä ikäihmisiä autetaan selviytymään pahimman yli.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>