Uutiset Heikki Jämsén

Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin toiminta koronavirusepidemian aiheuttamissa poikkeusoloissa

Kuntien yhteinen johtoryhmä päätti nyt voimassa olevista linjauksista kokouksessaan 17.3. Voimassa olevat linjaukset löytyvät alta.

 

Valtioneuvoston tiedottamat poikkeusolosuhteet 18.3. – 13.4.

”Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020. Valtioneuvosto on linjannut suosituksista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen sekä korkeakoulutuksen järjestäjille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Suosituksella turvataan varhaiskasvatus ja opetus sekä tutkintojen suorittaminen ja opiskelijavalinnat koronavirustilanteen jatkuessa.”

Mitä tämä tarkoittaa Wiitaunionissa?

Alla on kerrottu miten tilanne vaikuttaa Pihtiputaan kunnan ja Viitasaaren kaupungin palveluihin keskiviikosta 18.3. alkaen. Kuntien yhteinen johtoryhmä tarkentaa linjauksia päivittäin ja niistä tiedotetaan joka päivä klo 16.
Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen ja kunnanjohtaja Ari Kinnunen vetoavat kuntalaisten yhteisöllisyyteen poikkeuksellisessa tilanteessa:
–  Nyt tarvitaan kaikilta yhteishenkeä ja venymistä vaikeassa tilanteessa. Toivomme, että kuntalaiset voisivat nyt tarjota tarvittaessa naapuriapua asukkaille, jotka sitä eniten tarvitsevat.

 

Jos et voi hoitaa lastasi itse, ilmoita päivähoidon tarpeesta normaaliin tapaan

Valtioneuvoston linjaus: ”Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.”

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt pidetään normaalisti toiminnassa kuitenkin niin, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Lapsen tulee olla hoitoon tullessaan terve.

Peruskoulut kiinni 18.3. alkaen, vain pieni osa oppilaista lähiopetuksessa

Valtioneuvoston linjaus: ”Koulujen tilat suljetaan 13.4.2020 saakka ja lähiopetus niissä keskeytetään. Opetus ja ohjaus järjestetään poikkeuksellisin opetusjärjestelyin. Kouluissa tehdään tarvittavat päätökset oppilaskohtaisista erityisjärjestelyistä. Poikkeuksena kouluissa järjestetään kuitenkin esiopetus sekä perusopetuksen 1 – 3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville. Valtioneuvosto kuitenkin suosittaa, että lasta hoidetaan kotona, jos siihen on mahdollisuus. Järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.”

Pihtiputaan ja Viitasaaren peruskouluissa siirrytään 18.3. lähtien etäopetukseen. Wiitaunionin ohjetta tarkennetaan tarvittaessa valtioneuvoston lisäohjeiden saamisen jälkeen.

Valtioneuvoston linjauksen mukaisesti tarvittava lähiopetus järjestetään omalla koululla. Opetuksen järjestämisestä kotiin jääville oppilaille ohjeistetaan Wilman kautta. Koulukuljetuksia ja reittejä voidaan yhdistellä.

Etäopetus lukiossa jatkuu

Pihtiputaan ja Viitasaaren lukiot siirtyvät valtioneuvoston linjauksen mukaisesti etäopetukseen 18.3. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Viitaseudun opisto ja Viitasaaren alueen musiikkiopisto kiinni 18.3.-13.4.

Opistossa keskeytetään kaikki lähiopetus 18.3.2020 alkaen 13.4. asti. Kaikki ryhmäopetus on jo keskeytetty aikaisemmin toistaiseksi. Myös kaikki kyseisten oppilaitosten yleisötapahtumat perutaan tältä keväältä.

Vapaassa sivistystyössä pyritään järjestämään mahdollisuuksia etäopiskeluun.

Kuntien tilat suurimmaksi osaksi kiinni

Kaikki kuntien tilat suljetaan yleisöltä keskiviikosta 18.3. lähtien, pois lukien opetuksen ja varhaiskasvatuksen tarvitsemat tilat sekä kunnanvirastot. Merkittävä osa virastojen työntekijöistä on siirtynyt etätyöhön, mistä johtuen yhteydenottojen toivotaan tapahtuvan joko sähköisin välinein tai puhelimella.

HUOM! Myös kirjasto ja nuorisotilat on suljettu 18.3.-13.4. Omatoimikirjasto ja kirjastoauto eivät myöskään toimi. Samoin suljetaan nuorten työpajat, Pihtiputaan Suvannonlahden leirikeskus, Talo 2.0, Tuunari paja, kuntouttava työtoiminta, työ- ja toimintakeskukset sekä vanhusten päivätoiminta.

Pihtiputaan tekojääkaukalon jäädytys lopetetaan kuluvalta kaudelta.

Vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä vierailu on kielletty ja tämä koskee Viitasaarella myös Ryhmäkoti Wiitalinnaa. Kiellettyjä ovat myös ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Kaikki yli 10 henkilön yleisötilaisuudet ja tapahtumat on kielletty AVI:n päätöksellä 13.4. saakka. Tästä huolimatta kunnallisen päätöksenteon toimivuus turvataan eikä päätös estä kunnallisten toimielinten kokoontumista. Kokoontumisten määrää pyritään kuitenkin vähentämään ja lisäämään sähköisiä kokouskäytäntöjä.

 

Wiitaunionin päivystysjärjestelyt muuttuvat 18.3. – Hengitystieinfektiopotilaat hoidetaan Pihtiputaalla

Wiitaunionin pandemiajohtoryhmä on 17.3. linjannut, että kaikki hengitystieinfektiopotilaat (yskä, hengenahdistus, kuume, muut influenssan/flunssan/koronan kaltaiset oireet) hoidetaan Pihtiputaan terveysasemalla arkisin klo 8-16 ja viikonloppuisin sekä arkipyhinä klo 9-16. Arkivastaanottoa laajennetaan tarvittaessa klo 18 asti. Hengitystieoireisen potilaan pitää olla ensisijaisesti puhelimitse yhteydessä Pihtiputaan päivystysnumeroon 014 4596 700.

Kaikki muut päivystyspotilaat hoidetaan Viitasaaren terveysaseman päivystyksessä arkisin klo 8-18 ja viikonloppuisin klo 9-16. Viitasaaren terveysaseman päivystyksen palvelunumero on 014 4597 223.

 

Yli 70-vuotiaat asukkaat

Hallitus on linjannut että yli 70 -vuotiaat kansalaiset velvoitetaan pysymään erillään lähikontakteista muiden ihmisten kanssa. Mikäli yli 70 vuotias ei kykene hoitamaan kauppa-asiointejaan tai ruokahuoltoaan, pyydetään olemaan yhteydessä vanhuspalvelujen asiakasohjaajiin:

Viitasaari: 044 459 7339 ja 040 660 3551

Pihtipudas:044 709 1829

Elintarvikeliikkeet ovat varautuneet erikoisjärjestelyihin riskiryhmien osalta. Asukkaiden kannattaa seurata liikkeiden omaa ilmoittelua.

Kuntien henkilöstö etätöihin ja tarvittaviin tehtäviin

Kuntien henkilöstö siirtyy etätyöhön niin pitkälti kuin mahdollista.
Työntekijöitä tullaan siirtämään väliaikaisesti eri tehtäviin myöhemmin tarkentuvan suunnitelman mukaan.

Kuntien johtoryhmä kokoontuu seuraavan kerran keskiviikkona 18.3.2020 klo 13, minkä  jälkeen kunnat tiedottavat lisää koronaviruksesta johtuvista toimenpiteistä.

Lisätietoja: Kaupunginjohtaja Janne Kinnunen 044 459 7300, janne.kinnunen@viitasaari.fi ja kunnanjohtaja Ari Kinnunen, 044 459 6806, ari.kinnunen@pihtipudas.fi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>