Lukijalta (muokattu 18.3.2020) Lukijalta

Tuulivoimatuotannosta hyötyvät sekä kunnat että valtio

Kuinka paljon tuulivoimaloiden kiinteistöveroa maksetaan? Tuulipuistossa sijaitsevasta maatuulivoimalasta kertyy sen elinkaaren aikana kiinteistöveroa yli 400 000 euroa/ voimala, mikäli kunta on ottanut käyttöön korkeimman mahdollisen voimalaitoksen kiinteistöveroprosentin. 

Pihtiputaan kunta on toiminut juuri näin. Suurin osa Suomen tuulivoimaloista sijaitsee tuulipuistoissa ja niitä verotetaan voimalaitoksen kiinteistöveroprosentin mukaan.

Tällä hetkellä tuulivoimalan ikäalennus on 2,5 prosenttia. Verotusarvo laskee tämän verran vuodessa, kunnes saavuttaa 40 prosentin minimiverotusarvon. Ikäalennus on niin matala, että tuulivoimala ei saavuta minimiverotusarvoaan koko elinkaarensa aikana.

Nykyinen (2019) rakennettu tuulivoima Suomessa kerryttää koko elinkaarensa aikana verotuloja kokonaisuudessaan noin 3,4 miljardia euroa, josta suoria verotuloja tuulivoimatuotannosta on noin 1,9 miljardia.

Lisäksi kerrannaisvaikutusten kautta muodostuu verotuloja yhteensä noin 1,4 miljardia euroa. Maksetut verot voidaan jakaa tuote- ja tuotantoveroihin, kunnallisveroihin, yritysten yhteisöveroihin, arvonlisäveroihin sekä kiinteistöveroihin.

Kokonaisuudessaan 3,4 miljardin euron suuruisista verotuloista suurimman osuuden kattavat arvonlisäverot (1 573 M e), kunnallisverot (639 M e) sekä kiinteistöverot (400 M e). Lisäksi yhteisöveroja maksetaan noin 397 miljoonaa euroa. Koko arvoketjussa maksetaan myös erilaisia tuote- ja tuotantoveroja noin 354 miljoonaa euroa. 

Näin tarkasteltuna tuulivoimarakentamisella on suuri merkitys myös paikallistalouden kannalta. Kirjoituksesta poiketen yhtiöt maksavat yhteisöveroa, joka jaetaan valtion ja kuntien kesken.

Pihtiputaan kunta ei ole budjetoinut kasvavia yhteisöverotuottoja, koska kunnassa ei ole kokemusta voimalaitosten mahdollisista veroseuraamuksista. Valmistuttuaan Ilosjoen seitsemän voimalan tuulipuiston tuottoarvio Pihtiputaan kunnalle on noin 200 000 euroa vuodessa.

Suurella todennäköisyydellä kiinteistöverotuotto per voimala on huomattavasti arvioitua suurempi ensimmäisten viiden vuoden osalta ja pienenee sitten asteittain elinkaaren loppuun asti.

Tuulivoimasektorille tehdyt suorat investoinnit synnyttävät muille toimialoille kerrannaisvaikutuksina investointeja yhteensä noin 770 miljoonan euron arvosta.

Ne jakaantuvat eri elinkaaren vaiheisiin. Suunnitteluvaiheessa syntyvien investointien suuruus muilla toimialoilla on noin 16 miljoonaa euroa, rakentamisvaiheessa noin 156 miljoonaa euroa, käyttövaiheessa noin 577 miljoonaa euroa ja purkuvaiheessa noin 19 miljoonaa euroa. Uusien investointien kannalta merkittävimmät elinkaaren vaiheet ovat rakentaminen ja käyttö. 

Voimalaitospuistojen suunnitteluun ja rakentamiseen osallistuu myös pihtiputaalaisia yrityksiä, joten voimalaitospuiston suunnittelu, rakentaminen ja ylläpito tuovat verotuloja myös muuta kuin kiinteistöverojen kautta.

Pihtiputaan kunta
Talousjohtaja
Ari-Jukka Käsmä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>