Päästä vedettyä Juha Kivinen

Tautia takana, mutta paljon enemmän edessä

Eihän tuota uskoisi, kun katsoo keväistä auringonpaistetta, että jossakin siellä vaanii näkymätön vaara. Korona.

Jäin talvilomalle juuri, kun Pihtiputaalla vietettiin kovasti kehuttua talvipäivän riehaa. Siellä ihmisillä oli hauskaa toistensa seurassa. Kun palasin töihin viikon päästä, Suomi oli pantu kiinni tuon kirotun viruksen takia.

Poikkeustila on hurja juttu. Vieläkin tuntuu jotenkin uskomattomalta, että ihmisten liikkumista rajoitetaan rajusti ja jopa maakuntarajojen sulkemista väläytellään. Ja vain kaksi viikkoa sitten kaikki oli niin kuin ei mitään.

Viimeksi Suomi oli poikkeustilassa sodan takia. Silloin vihollinen oli verta ja lihaa ja se tuli idästä. Sota osattiin myös ottaa ikään kuin suomalaisten kovana kohtalona. Vanha vainooja oli tuttu jo vuosisatojen takaa.

Nyt ihmisiä hämmentää se, että vihollinen voi tulla kaikista ilmansuunnista. Pirullisinta siinä on juuri se, ettei sitä voi nähdä. Virus ei odota kiväärin kanssa näreen juuressa, vaan se imeytyy salakavalasti elimistöön, jos kaveri aivastaa tai yskii lähellä.

Suomi on toistaiseksi jakautunut koronakartalla sairaampaan etelään ja terveempään pohjoiseen. Koko maassa oli alkuviikosta seitsemänsataa testattua koronavirustartuntaa, mutta Keski-Suomessa vain 24.

Sairaanhoitopiirit eivät kerro paikkakuntakohtaisia tartuntalukuja yksityisyyden suojan takia, joten lehtemme levikkialueen koronatilanne jää jatkossakin arvailujen varaan. Jokseenkin varmasti voidaan sanoa, ettei tauti ole vielä levinnyt tänne asti.

Yhtä vakavasti asia on syytä ottaa kuitenkin myös Pihtiputaalla ja Kinnulassa. Vältetään turhia kekkereitä ja pidetään vähintään metrin väli kaveriin. Nuhaisena pysytään mökissä.

Onneksi Suomessa on tilaa kaupunkien ulkopuolella. Näille seuduille ei olisi mitään järkeä julistaa ulkonaliikkumiskieltoa. Ilmat sattuvat nyt vielä suosimaan todella upeasti ulkoilua, joten sitä kannattaa kaikkien käyttää hyväksi, jos ei ole karanteenissa tai eristyksessä.

Kun täällä lähtee kävelemään tai hölkkäilemään ihan minne tahansa, ei tarvitse pelätä saavansa koronaa. Väkeä ei ole liikkeellä tungokseen asti. Liikkuminen on tärkeää muutenkin hyvän kunnon ylläpitämiseksi. Jos pöpö sattuisi iskemään, keuhkojen on hyvä olla mahdollisimman vahvassa kunnossa ottamaan tautia vastaan.

Poikkeustilaa jatkettaneen myös pääsiäisen jälkeen, koska osa kansalaisista tuntuu olevan kovakalloisia noudattamaan määräyksiä. Taudin huippu on ehkä edessä aikaisintaan parin kuukauden päästä, joten ei auta muu kuin sinnitellä tämän erilaisen kevään läpi.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>