Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Pääkaupungista ei pääse kohta maalle, vaikka mieli tekisi

Pääkaupunkiseudulla on kirjattu enemmän koronavirukseen sairastuneita kuin Keski-Suomessa tai Lapissa, jonne koronapakolaisten autojonot vielä viikonlopun aikana suuntasivat katkeamattomana virtana. Sunnuntaina kuultiin Suomessa ensimmäinen suru-uutinen. Virukseen oli kuollut iäkäs ja monisairas nainen.

Italiasta ja Espanjasta saatujen kuolinuutisten pitäisi taivuttaa kovakalloisimpienkin suomalaisten päät ottamaan vakavasti viranomaisten ohjeet virukselta suojautumiseksi. 

Virus ei ole kenenkään yksityisasia. Kyse ei ole vain sairastuneesta itsestään, vaan siitä, että kaikki viruksen kantajan kanssa tekemisiin joutuvat ovat vaarassa.

Erityinen terveysriski virus on monisairaille ikäihmisille. Viranomaiset ovat kirjanneet suojarajaksi 70 vuotta, mutta monilla nuorillakin voi olla vastustuskykyä heikentäviä sairauksia, joten tartunnan välttämiseksi kannattaa nähdä vaivaa.

Omaa ja muiden turvallisuutta voi lisätä pienillä teoilla: pysyttelemällä kotona, noudattamalla kaupassa tai ulkona liikkuessa viranomaisten ohjeita ja pesemällä korostetun usein kädet.

Koronaviruksen vuoksi ei kannata panikoitua. Pako kaupungista maallesaattaa tuntua hyvältä ajatukselta, mutta sitäkin kannattaa harkita vähintään kahteen kertaan.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>