Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Hiljaisia viikkoja on eletty koronaviruksen vuoksi jo useampia

Pääsiäissunnuntaita edeltävän palmusunnuntain tarina syntyi yli 2000 vuotta sitten. Se sai alkunsa päivästä, jolloin Jeesus ratsasti aasilla Jerusalemiin palmunlehviä heiluttavan ihmisjoukon vastaanottamana. Pian tunnelma muuttui uhkaavaksi ja seurasi synkkä, mutta sadoille miljoonille kristityille toivoa antava tapahtumasarja. Sitä kerrataan hiljaisen viikon ja pääsiäisen ajan jumalanpalveluksissa.

Pääsiäisviikkoa vietetään seurakunnissa, mutta myös kodeissa tavanomaisesta poiketen. Torstaina 12.3.2020 hallitus julkisti päätöksensä koronaviruksen leviämisen jarruttamiseksi. Toimet huipentuivat Uudenmaan eristämiseen ja ravintoloiden sulkemiseen. 

Jo ennen noita päätöksiä koulut suljettiin, ihmisten välisiä tapaamisia kehotettiin välttämään, riskiryhmiin kuuluvat saivat käskyn pysytellä kotona ja miljoona suomalaista siirtyi etätöihin. Palmusunnuntaina lapset eivät päässeet kiertämään ovilla virpomisvitsoineen ilahduttamassa aikuisia ja keräämässä karkkeja koreihinsa. 

Samasta syystä kirkot pysyvät tyhjinä. Sisään pääsevät vain papit, suntiot, kanttorit ja muutama musiikkiohjelman esittäjä. Seurakunnat ottivat avuksi jokaisen taskussa odottaneen käyttövalmiin tekniikan ja välittävät pääsiäisen paikalliset tapahtumat seurakuntalaisten koettavaksi. Korona aloitti käytännön, jonka soisi jatkuvan. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>