Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Vapaaehtoisia tarvitaan, vaikka sairastuneita ei vielä olekaan

Koronaepidemian vaikutukset tuntuvat perheiden ja yksittäisten ihmisten elämässä, vaikka tietoa sairastuneista ei vielä lehden painoon mennessä Pihtiputaalla ja Kinnulassa ollut.

Perheiden paineita lisää koulujen kuukauden kestänyt etäopetus, jonka vuoksi lähes kaikki koululaiset ovat päivät kotona. Kun tähän lisätään vanhemmilta uudenlaista asennetta vaativa etätyö tai työttömyys, sopeutumisen ja sovittelun tarve synnyttää väistämättä ylimääräistä hankausta.

Myös ikäihmisille ja muille riskiryhmään kuuluville epidemiasta aiheutuu riesaa. Asioiden hoito on hankaloitunut ja karanteenioloihin taipuminen voi olla vaikeaa. Yksin asuvat ovat vielä aikaisempaakin yksinäisempiä.

Epidemiasta seuraa isolle joukolle talousvaikeuksia. Moni yrittäjä, asuntovelallinen, lomautettu tai työtön miettii kuumeisesti, mistä repiä rahat laskuihin. Työttömien määrä on noussut viidellätoistatuhannella ja lomautettuja on jo 122 000.

Koronakriisi jatkuu pitempään kuin aluksi ajateltiin. Tuoreiden arvioiden mukaan epidemiaan liittyviä rajoituksia jouduttaneen jatkamaan elokuulle asti ja pahin sairastumisvaihe ajoittunee juhannuksen tietämille. Pääsiäinen ei tainnut jäädä ainoaksi koronan varjostamaksi juhlaksi.

Kaikenlainen läheisapu on nyt tarpeen. Onneksi sitä näyttää löytyvän.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>