Lukijalta (muokattu 24.4.2020) Lukijalta

Pyydysten merkinnässä parantamisen varaa

Kalatalousalueet aloittivat kalastuslakiin perustavan toimintansa vuonna 2019. Pihtiputaan kalatalousalue piti järjestäytymiskokouksen 6.2.2019. 

Käytännön tasolla kalatalousalueet jatkavat pääpiirteissään kalastusalueiden toimintaa. 

Valtakunnan tasolla uudistuksen perusteet olivat isompien sekä toiminnallisesti tarkoituksenmukaisempien yksiköiden luominen. 

Pihtiputaalla siirtymä kalastusalueesta kalatalousalueeksi ei juurikaan vaikuttanut alueeseen.

Kalatalousalueet ovat julkisoikeudellisia yhdistyksiä, joiden tarkoituksena on kehittää alueensa kalataloutta sekä edistää jäsentensä yhteistoimintaa kalavarojen kestävän käytön ja hoidon järjestämiseksi.

Kalatalousalueiden lakisääteisiä tehtäviä ovat muun muassa kalavarojen kestävän käytön ja hoidon suunnittelu, kalastuksenvalvonnan järjestäminen, seurantatietojen kerääminen, sekä viehekalastuksesta kertyneiden korvausvarojen jako vesialueen omistajille.

Lakisääteisten tehtävien lisäksi kalatalousalueet tarjoavat usein myös alueellisia yhteisviehelupia uistelijoille. 

Pihtiputaalla kalatalousalueen lupa-alueella voi harjoittaa uistelua joko Pihtiputaan lupa-alueen luvalla (40 euroa kausi) tai Pohjoisen Keski-Suomen yhteisvieheluvalla (100 euroa kausi), jolla voi uistella myös Keiteleen ja Kivijärven lupa-alueilla. 

Lisätietoja löytyy Pihtiputaan kalatalousalueen nettisivuilta.

Pihtiputaan kalatalousalueen toiminnan ensimmäinen vuosi oli työntäyteinen ja pääpaino oli toiminnan käynnistämisessä, tehtävien siirrossa kalastusalueelta kalatalousalueelle, sekä käyttö- ja hoitosuunnitelman laadinnan aloittamisessa.

Tänä vuonna, toiminnan asettuessa pikkuhiljaa uomiinsa, keskitytään käyttö- ja hoitosuunnitelman laadinnan ohella myös muihin lakisääteisiin tehtäviin. 

Pihtiputaan kalatalousalueen yleiskokous asetti vuodelle 2020 yhdeksi painopistealueeksi kalastuksenvalvonnan kehittämisen.

Kalastuksenvalvontaa tullaan suorittamaan kaudella 2020 päävesistöjen lisäksi virtavesialueilla, sekä valikoiduilla pienvesillä. 

Ennakkotietojen perusteella pyydysten merkinnöissä on vielä parantamisen varaa.

Ari Linja-aho, Pihtiputaan kalatalousalueen puheenjohtaja

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>