Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Korona-ansasta irtipääsy voi olla yllättävän hankalaa

Hallitus tiedotti maanantaina, miten koronaviruksen vuoksi määrättyjä rajoituksia ryhdytään purkamaan. Varhaiskasvatus ja peruskoulut avautuvat ensi viikon torstaina. Lähiopetus voidaan käynnistää myös lukioissa, ammattiopetuksessa ja yliopistoissa, mutta niissä suositus etäopetuksesta jää vielä voimaan.

Kesäkuun alussa kokoontumisrajoitus nousee kymmenestä viiteenkymmeneen ihmiseen. Urheilutapahtumia voi käynnistää ilman yleisöä. Kirjastot, museot, kulttuurilaitokset, harrastus- ja liikuntatilat  avataan asteittain.

Maaseudulla huokaistaan kirjastojen osittaisen avautumisen vuoksi, mutta eipä nuolaista ennen kuin tipahtaa. Vaikka aineiston lainaaminen kirjastoista sallitaan heti, ihan yksinkertaista se ei ole. Tiistaina kirjastoväki palaveerasi yhdessä aluehallintoviraston väen kanssa ja mietti, miten lainaaminen käytännössä järjestetään. Kirjaston lukusaleihin tottuneiden piina päättyy aikaisintaan kesäkuussa. Siihen asti ovet pysyvät kiinni. 

Jos Suomea vertaa koronaan sairastuneiden ja kuolleiden määrässä Ruotsiin, Suomi johtaa 6-0. Kunhan epidemiasta on aikanaan päästy, tutkijoiden työnä on selvittää, mitkä olivat sen vaikutukset koko yhteiskunnalle. Tällä hetkellä näyttää siltä, että Ruotsin talous selviää koronasta vähemmin vaurioin. Inhimillinen puoli on eri asia.  

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>