Lukijalta (muokattu 15.5.2020) Lukijalta

Hyvästä palvelusta takaisin jonoihin hammashuollossa

Pihtiputaan Parhaaksi -valtuustoryhmä jätti Pihtiputaan kunnanvaltuustolle aloitteen hyvälle mallille saadun hammashuollon turvaamiseksi myös jatkossa.

Asiaan on palattu ryhmän  ja monen muun valtuutetun toimesta valtuustossa ja keskusteluasioissa.

Pihtipudas kipuili  pitkään heikosti toimivan hammashuollon johdosta. Yli kymmenen vuotta meitä kiusasivat pitkät, joskus jopa yli puoli vuotta pitkät jonot. 

Hammaslääkärien rekrytoinneissa ilmeni jatkuvia ja pahoja ongelmia. Pihtiputaalle ei haluttu tulla, vaikka meillä on puitteet ja loistava henkilöstö.

Pitkän jumppaamisen jälkeen kunta suositti Viitasaaren perusturvalautakuntaa tekemään asialle perustavaa laatua olevan muutoksen. Vastuu hammashuollosta kilpailutettiin siten, että henkilöstö säilyi omilla palkkalistoillamme ja kilpailutuksen voittanut Med Group sitoutui myös käyttämään näitä ammattilaisia. Sopimus tehtiin kolmeksi vuodeksi.

Kun Med Group aloitti, yllättivät tulokset positiivisemmatkin odotukset. Lääkäritilanne korjautui välittömästi ja jonot purkautuivat yllättävän nopeasti. Vain väliaikaisesti tuli muutamia kielteisiä kommentteja pienistä kieliongelmista. Ne korjaantuivat nopeasti. Pihtiputaalaiset asiakkaat olivat palveluihin pääsääntöisesti hyvin tyytyväisiä.  

Samoin työpisteessä oli hyvä työilmapiiri ja työntekijät tykkäsivät työstään. Henkilöstön työntekoon tuli myös uusia innovaatioita. Ja positiivisesti yllättävää oli, että kustannukset alussa jopa laskivat ja loppupeleissä tasaantuivat muutaman tonnin tarkkuudella sopimusta edeltävälle tasolle, vaikka tehokas toiminta edesauttoi jonojen poistumiseen.

Sittemmin tuli tietoomme yllätys, Wiitaunionin perusturvalautakunnan toimialajohtaja oli päättänyt siirtää hyväksi reivatun toiminnan unionin omaksi toiminnaksi. Asia ei ollut päätettävänä edes lautakunnan esityslistalla, ilmoitus sopimuksen päättymisestä oli ilmeisesti tuotu lautakunnan jäsenille tiedoksi muiden asioiden yhteydessä.

Jostakin lähti myös huhu liikkeelle, ettei Med Group olisi ollut halukas jatkamaan sopimusta. Väittämä on perätön.

Olimme asiasta huolissamme, ja tiesimme ajatuksellamme olevan tukijoita myös muissa ryhmissä. Aloitteemme perusajatus oli se, ettei toimivaksi saatua hyvää hammashuoltoa tuhottaisi ja palattaisi vanhaan jonoaikaan.

Esitimme, että henkilökuntaa kuullaan ja annetaan Viitasaaren perusturvalautakunnalle ”omistajan ohjausta” sekä Pihtiputaan kunnanvaltuuston että -hallituksen tahtotilasta. Menettely on ollut kuntaparin toiminta-aikana hyvä malli palveluiden kuntakohtaisesta tuottamisesta, se joka maksaa, se päättää periaatteella.

Aloitteemme otettiin käsittelyyn 2.12.2019 kunnanhallituksessa. Viranhaltijoiden pohjaesitys oli, että aloite siirretään lautakunnan käsiteltäväksi, pyydettäisiin siis lautakunnalta mielipide, mitä valtuuston ja hallituksen pitäisi olla asiasta mieltä.

Ei ollut ainakaan minun mielestäni kovin loogista. Esitin vastaesityksenäni, että kunnanhallitus ottaa asian käsittelyynsä ja yhdessä valtuuston kanssa käyttävät asiassa ”omistajaohjausta”. Esitystäni ei kannatettu, joten jätin päätöksestä perustellun eriävän mielipiteeni.

Sopimus Med Groupin kanssa päättyi vuodenvaihteessa. Uhkakuvat toteutuivat tarkkaan. Hammaslääkäripako alkoi ja osan aikaa olemme olleet Viitasaaren hammaslääkärien varassa. Ajat ovat kortilla ja jonot ovat palanneet. Henkilökunta lienee tilanteesta hämillään.

Ja ainakin korona-aikoina ne vähät ihmiset, joihin olen törmännyt, ihmettelevät tilannetta ja ovat jopa vihaisia. Aloitteemme on edelleenkin ns. keskeneräisten kopassa, odottamassa mitä pitäisi sanoa.

Pihtiputaan palvelut tulevat olemaan kriisin takia muutoinkin helalla, meidän on pidettäva kiinni omista suht hyvistä palveluista, niitä ovat tämän lisäksi mm. terveyskeskus labroineen ja röntgeneineen.

On jäänyt sellainen mieli, että hammashuollon osalta puolestapuhujia on ollut melko paljon, lieneekö osa kuitenkin jäänyt ison saappaan alle.

Seppo Kahilainen

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>