Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Sisäisten kehityserojen tasaus sopii valtaosalle suomalaisista

Maan sisäisten erojen tasaaminen on suomalaisten mielestä oikein. Yli kaksi kolmasosaa (69 %) Kunnallisalan kehittämissäätiön kyselytutkimukseen vastanneista hyväksyy ajatuksen, jonka mukaan on oikein, että maan sisäisiä kehityseroja tasataan valtion toimin ja verovaroilla. Eri mieltä asiasta on vain 17 prosenttia vastanneista.

Sama 69 prosenttia vastanneista tyrmää väitteen, jonka mukaan harvan asutuksen alueille tai taantuville alueille ei ole perusteita kohdentaa mitään erityistukia. Vain 18 prosenttia vastanneista on samaa mieltä.

Yli puolet (53 %) vastanneista haluaisi lopettaa puheen taantuvista alueista sillä perusteella, että se ruokkii tappiomielialaa. Kolmannes (33 %) kiistää väitteen. Puhe taantuvista alueista häiritsee ikääntyneitä, eläkeläisiä, yrittäjiä ja maaseutumaisissa kunnissa asuvia keskimääräistä enemmän.

Kyselyssä nousi esille käytännön toimia, joilla väestöään menettäviä ja harvaan asuttuja kuntia voitaisiin tukea. Vahvan kannatuksen saivat valtion takaamat perusparannuslainat asunto-osakeyhtiölle, verohuojennukset työn perässä muuttaville ja varainsiirtoveron poistamiseen asunto- ja kiinteistökaupoista.

Suomi on valittu kolmesti maailman onnellisimmaksi maaksi. Jospa toisesta välittäminen synnyttää hyvää mieltä enemmän kuin itsekkyys.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>