Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Vanhat saivat pitää perinteensä, valmistuvat kärsivät koronasta

Abit pitivät penkkarinsa ja lukioiden vanhat tanssinsa normaaliin tapaan, mutta pian maailma keikahti sijoiltaan määrittelemättömän pitkäksi aikaa. Maan hallitus kokoontui torstaina 12. maaliskuuta keskustelemaan koronavirustilanteesta ja päätti suosituksista, joilla pandemiaksi äityneen viruksen leviäminen padotaan. Keinot ovat olleet kovia ja niihin joutuivat sopeutumaan myös uudet ylioppilaat ja muista oppilaitoksista valmistuvat.

Korona muuttaa maailmaa, ehkä pitkälle tulevaisuuteen. Samalla se löi säröille koulujen juhlaperinteen yhtenäisyyden. Aikaisemmin ylioppilasjuhlat pidettiin tiukasti samana päivänä joka puolella maata. Nyt Kinnulassa ylioppilaat lakitetaan koululla, mutta lähipiiri seuraa tapahtumaa netin välityksellä ja pääsee onnittelemaan valmistuvia vasta juhlan päätyttyä. Pihtiputaan lukio valitsi toisin. Ylioppilasjuhla pidetään vasta 29. elokuuta.

Ammattikouluista ja ammattikorkeakouluista valmistuneet saavat todistukset koteihinsa Postin välityksellä. Oppilaitosten yhteiset juhlat pidetään syksyllä, jos pidetään. Kodeissa valmistuneita juhlitaan itse kullekin sopivimpana ajankohtana.

Kaikilla koulunsa, opiskelunsa tai lukuvuotensa päättäneillä on silti syytä juhlaan. Virustartunnat ovat pysyneet hyvin kurissa ja valtaosa meistä saa vastaanottaa kesän terveenä.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>