Pääkirjoitus (muokattu 25.6.2020) Heikki Jämsén

Elämä normalisoituu kuukausien poikkeusolojen jälkeen

Aurinko paistaa ja helle hellii meitä poikkeuksellisen anteliaasti juhannuksen alla. Tyytyväisyyttä lisää sekin, että maaliskuusta asti koronaviruksen vuoksi alkanutta poikkeustilaa on ryhdytty purkamaan määrätietoisesti.

Wiitaunionissa palataan terveysasemilla normaaliin päivystyskäytäntöön maanantaina 29. kesäkuuta lähtien, jolloin päivystys siirtyy vuorottelemaan Viitasaarella ja Pihtiputaalla. Erillinen hengitystieinfektiopäivystys loppuu päivää aikaisemmin.

Koronan vuoksi kannattaa olla edelleen varuillaan. Hengitystieinfektio-oireisen on aina soitettava päivystykseen ennakkoon, jolloin soittaja saa tarkat toimintaohjeet. Koronanäytteiden ottamiseen on kummallakin terveysasemalla oma tilansa ja potilaiden hoito on järjestetty niin, että virustartunnan leviäminen estetään.

Mitä lämpimämpi juhannus on, sitä enemmän sattuu ja tapahtuu. Siksi on hyvä tietää, että lääkäripäivystys on Viitasaarella (014 4597 223) maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin klo 8-18 sekä viikonloppuisin ja arkipyhinä klo 10-16, jolloin puhelinpalvelu on avoinna 9-16. Pihtiputaan terveysasemalla päivystys ( 014 4596 700) on tiistaisin ja torstaisin klo 8-18 sekä maanantaisin 8-15. Arkisin klo 18-8 ja viikonloppuisin klo 16-9 päivystys on Keski-Suomen keskussairaalassa ( 116 117).

 Aurinkoista juhannusta!

Wiitaunionissa suositellaan neuvolakäynteihin ja terveystarkastuksiin osallistumista normaalisti. Niihin sisältyvät rokotukset ovat tärkeitä myös poikkeusoloissa. Terveydenhuollon toimesta näitä käyntejä ei ole Viitasaarella tai Pihtiputaalla peruutettu. Neuvolaan kannattaa olla yhteydessä mahdollisimman pian, jotta mahdollisesti puutteelliseksi jäänyt rokotussuoja saadaan täydennettyä. 

Myös kiireetön sairaanhoito toimii Viitasaarella ja Pihtiputaalla, joten terveysasioissa rohkeasti yhteydessä terveysasemille. Yhteydenoton aiheena voi olla esimerkiksi vuosikontrolli, pitkäaikaissairauteen liittyvät asiat, esimerkiksi oireiden paheneminen tai uusi, mieltä askarruttava oire tai vaiva. Viitasaaren vastaanottoon voi soittaa numeroon 014  459 7241 (arkisin klo 9-15) ja Pihtiputaan vastaanottoon 014 459 6702 ja 014 459 6705 (ma-to klo 9-11 ja 13-14 sekä pe klo 9-11 ja 13-13.45). 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>