Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Monen nuoren side seurakuntaan katkeaa rippikoulun jälkeen

Viisitoistavuotiaista valtaosa käy rippikoulun. Koronan vuoksi rippileirit on siirretty kesäkuulta myöhäisempään ajankohtaan tai peruttu kokonaan. Ykkösleiri pidetään elokuussa ja toinen leirijakso vasta lokakuussa. Kinnulassa rippileiri järjestetään päiväkouluna heinäkuussa seurakuntakodissa, joten nuoret jäävät vaille yhteisöllisyyttä lujittavaa täydellistä leirikokemusta.

Kirkosta eroaminen näkyy myös rippikouluissa. Vuonna 2018 koko maan viisitoistavuotiaista rippikoulun kävi yli 77 prosenttia. Kahdessa vuodessa osuus pieneni puolitoista prosenttiyksikköä. Luterilaiseen kirkkoon kuuluvien nuorten elämässä rippikoulu on edelleen vahvasti mukana. Heistä 91 prosenttia kävi rippikoulun. Rippikoulut ovat luterilaiselle kirkolle merkittävä voimanponnistus. Kirkon rippikouluihin osallistui yli 48 000 suomalaista, heistä viisitoistavuotiaita oli 45 610.

Luterilainen kirkko on yhteiskunnassa vuosisatoja vaikuttanut instituutio, jonka jäsenmäärä laskee, mutta joka on silti säilyttänyt näkyvän osan ihmisten elämässä. Sunnuntain Kylien kevätkirkon ulkona pidettyjen jumalanpalvelusten suosio osoitti, että koronaviruksen katkaisemia ”kirkonmenoja” kaivattiin. 

Kevätkirkoissa nuoria edustivat rippileirien isoiset. Kirkon suuria kysymyksiä on se, miten säilyttää suhde nuoriin rippikoulun jälkeen. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>