Uutiset (muokattu 21.7.2020) Juha Kivinen

Kulttuuriyhdistys Kukkuu tuo väriä Kinnulaan

Kulttuuriyhdistys Kukkuun sihteeri Heidi Pasanen kertoi yhdistyksestä avajaisvieraille lettukesteissä Kulttuuri-Kulman pihalla. Oikealla esikoisrunoilija Jani Jeulonen.

Kinnulassa on nyt oma kulttuuriyhdistys, Kukkuu ry. Sen avajaisia vietettiin lauantaina Kulttuuri-Kulmassa eli entisessä Kaisun Kulmassa. Samalla julkistettiin kinnulalaislähtöisen runoilijan Jani Jeulosen esikoisteos Antropologia minä, antropologia sinä.

Kukkuun sihteerinä toimiva kansalaisopiston taiteen perusopetuksen opettaja Heidi Pasanen kertoo, että yhdistyksessä tehdään kaikkea, mistä perustajat ovat innostuneita. Mottona on ”Sitä tehhään mitä huvittaa”.

– Monenlaista taiteen ja kulttuurin laajalla kentällä. Otamme ilolla vastaan yhteistyöehdotuksia ja kaikkea, mitä ihmiset kaipaavat. Olemme voittoa tavoittelematon taho. Rahallista tavoitetta ei ole, kunhan vain saamme rikastutettua pohjoisen Keski-Suomen pikkukuntien kulttuurielämää, Heidi Pasanen painottaa.

Osa tapahtumista on ilmaisia, joissakin voi olla osallistumismaksu tai kahviraha. Syksyn ensimmäiset tapahtumat on jo sovittu. Lukupiiri aloitetaan 19. syyskuuta ja 14. marraskuuta kinnulalaisia kutsutaan lautapeli-iltaan. Pikkujoulut ovat vuorossa 5. joulukuuta.

Paljon muitakin ideoita on lennellyt ilmoille, kuten tarinallisia tai musiikillisia teemailtoja, trubaduurikeikkoja, lyhytelokuvakilpailuja, improvisaatioiltoja,  runo- tai kirjoituspajoja, keramiikka- ja frisbeegolfkursseja tai vaikka taidemaalausta teetarjoilun kera.

Kulttuuriyhdistystä on ollut perustamassa teatterin ja muun kulttuurin parissa vaikuttavia Jeulosen veljeksiä ja heidän puolisoitaan. Kukkuun puheenjohtaja on Hannu Jeulonen.

Varkauden Teatterissa lavasterakentajana työskentelevä Jani Jeulonen työsti esikoisrunoteostaan kolme vuotta. Hän kertoi teoksen julkaisutilaisuudessa kirjoittaneensa lauluja kuusitoista vuotta, kunnes sai päähänpinttymän, että joku päivä häneltä ilmestyy vielä runoteos.

– Minulla ei ollut mitään hajua, miten runo kirjoitetaan. Runous ja laululyriikka ovat kaksi täysin eri asiaa. Olin lukenut monta sataa runoa Charles Bukowskilta, mutta suomalainen runous oli minulle aika utopiaa. Luin jonkun suomalaisen miehen runoteoksen, mutta se oli aivan järkyttävän sielutonta tekstiä. Luin vielä toisen miesrunoilijan teoksen, ja se oli vielä sieluttomampaa.

– Sitten sain käsiini Seija Viitaniemen Kolme äitiä. Rohkeaa tekstiä. Olin ihan innoissani. Se antoi potkua, että jos runous on tämmöistä, haluan olla pieneltä osalta mukana.

Jani Jeulosen esikoisteos on myynnissä kirjakaupoissa, isoissa tavarataloissa sekä nettikaupoissa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>