Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Valtuutettujen määrä on putoamassa Pihtiputaalla 23:een

Väen vähenemisellä on oma vaikutuksensa kuntahallintoon. Pihtiputaan 27-jäseninen valtuusto saa päätettäväkseen esityksen, joka pudottaisi valtuutettujen määrän 23:een.

Ikävä kyllä, Pihtiputaan asukasluku on kutistunut kymmenessä vuodessa lähes viidelläsadalla. Toukokuun lopussa pihtiputaalaisia oli 4006. Enintään 5000 asukkaan kunnassa valtuuston koko voi olla pienimmillään kolmetoista. Vasta 5000 asukkaan ylittäminen edellyttää valtuustoon 27 jäsentä.

Pihtiputaalla ei ole tarkoitus typistää valtuustoa minimikokoon, vaan hoitaa päätöksenteko 23 valtuutetulla. Kunnanjohtaja Ari Kinnusen alkuperäisen esityksen mukaan 21 valtuutettuakin olisi ollut sopiva määrä. Perusteluna oli nimenomaan väkiluvun pieneneminen. Asian käsittelyn yhteydessä kunnanjohtaja muutti esitystään 23 valtuutettuun. Vasemmistoliiton Tapio Saastamoinen oli alkuperäisen esityksen kannalla, mutta häntä ei kukaan kannattanut, joten äänestystä ei tarvittu.

Kunnissa tehdään valtuustopäätöksiä aika pienillä valtuustoilla. Melkein 4600 asukkaan Ruovedellä valtuutettuja on 21, samoin 4500 asukkaan Vesilahdella. 4200 asukkaan Ylitornio selviää 17 valtuutetulla, samoin Pihtipudasta vähän suurempi Ranua. 

Ympäristö muuttuu ja se on otettava päätöksenteossa huomioon. Ehkä 21 valtuutettua olisi riittänyt.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>