Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Maskin takaa, maskin takaa…

Runsas viikko sitten kuollut, järkyttävän määrän loistavia sanoituksia riimitellyt Vexi Salmi jätti suomalaiseen kevyeen ja vähän raskaampaankin musiikkiin unohtumattoman jäljen.

Ensimmäistä haastatteluani kasvomaski suun ja nenän edessä tehdessäni päässäni alkoi soida Rauli Badding Somerjoen kappale Ikkunaprinsessa. 

Siinähän Elämäjärven työväentalolla dramaattisen keikan aikanaan heittänyt Badding laulaa kaihoisasti ”Ruudun takaa, ruudun takaa…” Kiertosäe muuttui kuin luonnostaan sanapariksi maskin takaa, maskin takaa.

Kun luin lehdistä koskettavia muistokirjoituksia Vexi Salmesta, olin melkein varma, että Ikkunaprinsessa on hänen sanoituksensa. Mutta eipä ollut. Sanojen takaa löytyi Saukki eli Sauvo Puhtila.

Maskista on nyt muutaman käyttökerran kokemus. Ne kaikki kallistuvat ikävän puolelle.

Maski aiheuttaa sisätiloissa tukalan olon. Hengitys kerryttää kankaan sisäpinnalle kosteutta ja pian alkaa tuntua, että happi loppuu, heikottaa. Lähikontaktissa olevien onneksi ei sentään käy niin kuin sanonta kansanedustaja Pirkka-Pekka Peteliuksen käsittelyssä vääntyi Pulttibois-ohjelmassa. Apuuva!

Toinen reaktio on nenän kutina. Pienen hetken päästä maskin asettamisen jälkeen alkaa kutista oikea sierain ja kohta vaiva siirtyy myös vasemmalle puolelle nenää.

Ristiriitaisista koronaohjeista selkeimpään osastoon kuuluu neuvo, että maskin keskiosaan ei saa koskea käsin sen asettamisen jälkeen.

Jokainen tietää miten kiusallista on, kun kutittaa eikä saa raapia.

Ajattelin, että vaiva johtuu nenäkarvoista. Olin väärässä. Surauttelin pitkäksi päässeet nenäkarvani pois Lidlistä joskus alennuksella hankkimallani nenä- ja korvakarvojen poistolaitteella. 

Apua ei tullut, vaikka kolmen vuoden takuulla myyty muutaman euron hintainen värkki toimi  moitteettomasti, on toiminut jo ainakin kuusi vuotta.

Jos korona jää pysyväksi vieraaksemme, elämä tällä pallolla hankaloituu olennaisesti. Tähän astihan maski päässä maailmalla ovat liikkuneet vain japanilaiset turistit. Heiltä maskin käyttäminen sujuu yhtä luontevasti kuin nähtävyyksien valokuvaaminen mitä kummallisimmissa asennoissa.

Koronan leviämisen estäminen on tällä hetkellä koko maailmaa yhdistävä asia. Tai sen pitäisi olla.

Jouduimme istumaan pari viikkoa sitten Helsingin puolitäydessä metrossa vastentahtoisesti muutaman asemanvälin. Tiedotusvälineissä on kerrottu, että maskin käyttösuositusta julkisessa liikenteessä noudatetaan hyvin. Voin kertoa, että ei noudateta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>