Lukijalta (muokattu 16.9.2020) Lukijalta

Miksi vanhemmat antavat ”alaikäisten” roikkua kylällä?

Mä kyllä ”ymmärrän”, että teinit haluaa luuhata kylillä yötä myöten, mutta mä en käsitä, miksi vanhemmat antaa niiden ”alaikäisten” vielä nykyaikana roikkua kylillä ja sieltä ne sitten soittelee ympäriinsä yötä myöten, että tuu sääkin, onko sulla lissää juotavaa (ei varmaan limua), mahtuuko sun kyytiin?

On ihan sama, millainen sun nuoruus oli, vaikka roikuit itse kylillä aamukuuteen jo 13-vuotiaana, niin se EI tarkoita sitä, että nykyäänkin pitäisi lasten roikkua.

Jos sulla oli ja on kivaa vaan kännissä, kannattaa muistaa, että nykynuoriso SAATTAA olla jo niin sivistynyttä, että niillä voi olla kivaa ilman viinaakin!

Niin, että niille ei tarvii sitä A) Ostaa B) Mahdollistaa muutenkaan C) Antaa notkua kylillä yöt, koska alaikäinen on SUN vastuulla AINA D) Teinit ei ymmärrä vielä tekojensa seurauksia ja on johdateltavissa vaikka mihin E) On varmasti tosi hienoa katsoa, kun netissä leviää kuvia sun teinistä kännissä ottamassa poskeen joltain tai menettämässä neitsyyttään jossain huoltsikan vessassa F) Tässäkin kylässä on tyrkyllä helposti muutakin kuin viinaa, tupakkaa ja nuuskaa, luulisi kaikkien jo tietävän.

Varmaan se on ensi yöksi mentävä itse notkumaan kylille, kun ei enää SAAPAStakaan ole, eli välittäviä vanhempia riittävästi? 

Vai tulkitsenko väärin? 

Välittävien vanhempien lapset on kotona ja niiden ei välittävien notkuu yöt kylillä?

Untahan teinit tarvitsisivat 8-10 tuntia yössä jaksaakseen ja kehittyäkseen normaalisti. 

Varmaan jokainen aikuinenkin ”tietää”, miten pirtsakka sitä onkaan vaikka viiden tunnin unien jälkeen… Niin kannattaahan sitä lapsiaan oikein kannustaa valvomiseen. Oppi ei kouluissa mene väsyneeseen päähän ja teiniangsti on kotona aina pahempi väsyneenä.

Kyllä ne ehtii 18-vuoden iässä ja sen jälkeenkin örveltää, ihan varmasti! 

Mistään eivät jää paitsi, jos elävät teini-ikänsä pahimmat aikakaudet normaalissa aikataulussa. 

Toisilla ei örvellys lopukkaan vaikka ois 60 vuotta jo mittarissa, eli ne TODELLAKIN EHTII!

Ennemmin niille pitäisi tarjoilla sitä hyvää perheaikaa enemmän, vielä kun asuvat kotona. Se on se, mistä ne ammentaa sitten omaan perheeseensä ja parisuhteeseensa. Mistäpä muualta? 

Ja jos kotona ei ole kivaa, niin voi katsoa peiliin ja alkaa etsimään sitä, mikä olisi yhteistä kivaa perheelle. Self help -oppaita ja neuvojia ja valmentajia on vaikka kuinka paljon ja ammattiapu niiden lisäksi.

Aika monta äidin ja isin pikku pilttiä ei kuulemma osaa vieläkään 15-vuotiaana pestä pyykkiä, että on siellä taas muutama tulevaisuuden toivo uusiin parisuhteisiin kasvamassa. 

Kannattaisi vaikka ottaa niiden kanssa sellaisia öisiä pyykinpesusessioita, jos on intoa valvoa yöt. Saattaisi palvella niiden teinipoikien tulevaisuuden parisuhdetta, jos osaisivat edes tehdä perus kotitöitä, eikä vaan etsiä akkaa siinä toivossa, että kyllä se sitten pyykkää ja kokkaa!

Vielä on toivoa, että 15-vuotias oppii jotain uuttakin, mutta kolmekymppisen uudelleen opettamisessa sitä onkin jo haastetta sille tulevaisuuden puolisolle, jos ei ole kotona vaivauduttu!

En väitä, että teinien kasvatus ja rajat olisi helppoa pitää. Siihen vaaditaan sisua ja joskus apua.

Apua voisi olla koko yhteisöstä, kuka organisoisi? Mallia voi etsiä netistä esim. Koko kylä kasvattaa tai Islannin malli.

Kaikkeen löytyy ratkaisuja, jos niin halutaan. 

Halutaanko opettaa nuorille, mikä voima ja voimavara on hyvä yhteisö?

Sisua vanhemmat

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>