Uutiset Juha Kivinen

25-vuotias Takkatupa toipui koronasäikähdyksestä

Hannele Törmä tarjosi Takkatuvalla yrityksen 25-vuotislettukahvit.

Pihtiputaalaisessa ravintola Takkatuvassa tarjottiin lettukahvit sen kunniaksi, että Hannele ja Kimmo Törmä ovat pyörittäneet ravintolaa 25 vuoden ajan. Hannele Törmä ei ollut keväällä kuitenkaan lainkaan varma, onko heillä kohta edes ravintolaa, minkä vuoksi järjestää juhlakahvitusta.

– Koronarajoitusten tullessa takki oli niin tyhjä, että mielessä kävi koko ravintolan lopettaminen. Tammi- ja helmikuu olivat menneet hurjan hyvin ja sitten myynti putosi kahdessa viikossa nollaan. Koko päivän myynti oli enää kahtasataa euroa. Siinä ei ollut mitään mieltä, ja tuntui, että noustaanko tästä enää ikinä, Hannele Törmä muistelee.

Vaikka asiakasvirta tyrehtyi, laskuja oli tulossa, koska Takkatuvalla oli varauduttu pääsiäisen ja äitienpäivän raaka-aineisiin.

– Olin laittanut jo pakkaseen ja meille tuli vielä paljon kaikkea tavaraa, jota ei voinut peruuttaa. Osaa yritin myydä suoraan netissä ilmoittelemalla, mutta se oli hyvin pientä. Muilla paikallisilla yrittäjillä oli lähes sama tilanne ja kaikilla oli varmasti pelkona, ettei varastoihin voi ostaa mitään. Kyllä meni paljon hukkaan.

Hannele Törmä päätti panna lapun luukulle maaliskuun lopussa. Kesäkuun alussa hän avasi taas ovet, mutta kesäkuu oli huono.

– Ihmiset olivat todella varovaisia tulemaan. Alkuun ei käynyt juuri ketään. Toisena päivänä kesäkuuta myytiin viisitoista ruokaa. Loput menivät roskiin. Hukkaa tuli sekä työtunneissa että vähän kaikessa. Paremmin rupesi menemään vasta heinäkuun ensimmäisellä viikolla, silloin myynti oli enää miinus kymmenen prosenttia edellisvuoteen.

Syksyllä Takkatupa on pärjännyt kohtuullisesti. Syyskuun myynti oli miinus viisi prosenttia. Hannele Törmä kertoo, että syyskuun myynnistä on yleensä todella suuri osa tullut busseista, mutta nyt niitä ei ole ollut. Yksittäisten asiakkaiden käyntimäärät ovatkin lisääntyneet, koska miinus viiteen prosenttiin päästiin ilman busseja.

Törmät hakivat yritykselleen Wilderness Villagelle korona-avustusta Ely-keskukselta. Ensin tuli 4 800 euron tilanneanalyysiraha, jolla yritykset voivat suunnitella toimintansa jatkamista.

Kehittämistoimenpiteisiin myönnettiin 28 00 euroa. Avustuksen ansiosta Takkatuvan nettitiedotusta on saatu ajan tasalle ja nopeammaksi. Suunnittelutyötä ovat olleet tekemässä pihtiputaalaiset yritykset Nettitakomo ja M-Mainos.

– Toivon mukaan koronasta selvitään. Jännitys on kyllä kova, kun tuntuu, että vähän hatusta vedetään rajoituksia ja kellonaikoja. Meillähän paikkarajoitukset eivät ole suuri ongelma, koska meillä on näin paljon paikkoja. Meillä oli kesäkuussakin silti 75 asiakaspaikkaa, eli se riittää.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>