Lukijalta (muokattu 28.10.2020) Lukijalta

Ketterä kuntastrategia

Pihtiputaan kunnanvaltuustossa oli mielenkiintoinen näytelmä maanantain 26.10. kokouksessa.

Ensin käsiteltiin kuntastarategian hyväksymistä vuoden 2021 valtuustokauden loppuun ylettyvälle kaudelle. 

Uusi valtuusto alkaa ensi kesänä käsittelemään seuraavalle valtuustoaudelle vahvistettavaa kuntastrategiaa. Elinkeinoelämä nostettiin neljänneksi avainalueeksi strategiassa.

Ennen valtuustoa ei osalla valtuutetuista ollut tiedossa mitään ihmeellistä, miksi strategiaa ei olisi voitu hyväksyä. 

Keskustan Jyrki Hollanti esitti asian siirtoa, koska perusturvan strategiaa käsitellään tämän kokouksen jälkeen tiistaina. Jyrki Hollanti perusteli ehdotustaan sillä, että lähipalvelujen, labran ja röntgenin, turvaamisen merkitys on niin suuri, että koko kuntastrategian hyväksymistä tulisi siirtää asian varmistamiseksi. Tässä vaiheessa alkoivat  kellot soida osalla porukkaa.

Kunnanjohtajan, kepun ja demarien nokkamiesten mielestä asialla ei ole tekemistä kuntastrategian kanssa. Ei kuulemma puhuta määrästä vaan laadusta. No, siirtoesitys kaatui täpärästi 13-12 äänestyksessä.

Mielenkiintoiseksi illan tekee se, että kokouksen lopuksi samainen kepu esittää huolestumisensa lähipalvelujen, labran ja röntgenin, ja sitä kautta vastaanottopalvelujen ja sairaalan palvelujen vaarantumisesta. Näillä lähipalveluilla voi aloitteen mukaan olla suuri merkitys kunnan vetovoimaisuuden kannalta.

Kuntastrategia on ketterä väline. Paria pykälää aiemmin lähipalveluilla ei ollut merkitystä, aloitteessa ne olivat muuttuneet jo tärkeäksi vetovoimatekijäksi.

Asiassa on pari merkittävää asiaa. Ensinnäkin sisäpiirin tieto perusturvan tulevista päätöksistä ja  niiden mahdollisesta vaikutuksesta palveluihin. Toinen merkittävä seikka on, mikä tällä kaudella on enmmänkin ollut sääntö kuin poikkeus, tiedon panttaaminen ryhmien kesken.

Kyllä minä tavallaan kepun ja demarien huolen ymmärrän. Otto-oikeuden antaminen kepun ja demarien voimalla vuosi sitten vei kaiken mahdollisuuden vaikuttaa lopulliseen päätökseen. 

Kun silloin viittasin valtuustossa nyt esillä olevaan tilanteeseen, hyvä ettei ulos naurettu.

Ei voi kuin sanoa näille veljille ja siskoille Jope Ruoansuun sanoin: Aateleppa ite!

Onni Nykänen

kunnanvaltuutettu

Pihtiputaan Parhaaksi

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>