Lukijalta (muokattu 28.10.2020) Lukijalta

Terveyskeskus- ja hammashoitolapalvelut on säilytettävä nykyisessä laajuudessaan Pihtiputaalla

Viitasaaren kaupunki tuottaa perusterveydenhuollon palvelut viitasaarelaisille ja pihtiputaalaisille. Perusterveydenhuollon palveluihin sisältyy terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen sekä perusterveydenhuolto. 

Perusterveydenhuollon palveluita tuotetaan Viitasaaren ja Pihtiputaan terveysasemilla. Terveydenhuollon järjestämisestä vastaa kuntien yhteinen perusturvalautakunta, jossa on edustus Viitasaaren ja Pihtiputaan lisäksi Kinnulan kunnasta.

Pihtiputaan keskustan kunnallisjärjestössä sekä valtuustoryhmässä on tuotu esille huoli, kuinka saisimme säilytettyä kunnassamme perusterveydenhuollon palvelut, terveyskeskuksen mukaanlukien laboratorio- ja röntgenpalvelut, vastaanottopalvelut, päivystysvastaanoton, vuodeosaston, kuntoutuksen sekä hammashoitolapalvelut.

Jotta kunnassamme pystytään hoitamaan päivystysvastaanottoa, edellyttää se myös laboratorio- ja röntgenpalveluiden saatavuutta Pihtiputaalla. 

Ellei näitä palveluja ole, päivystysvastaanotto siirtyy sinne missä palveluita on tarjolla eli mahdollisesti Viitasaari-Äänekoski -akselille.

Mikäli kunnastamme karsitaan terveydenhuollon palveluita ja niitä siirretään pois kunnastamme, matkakuluista aiheutuu kohtuutonta haittaa kuntalaisille. 

THL on todennut, että jos palvelut sijaitsevat kaukana tai ovat vaikeasti saavutettavissa, ihminen saattaa pitkittää hoitoon hakeutumista. 

Hän saattaa jättää terveystarkastukset ja muut ennaltaehkäisevät palvelut kokonaan väliin. Se vaikuttaa esimerkiksi sairauksien löytymiseen ja hoidon tuloksiin. Sairauksien pitkittyessä joudumme mahdollisesti käyttämään kalliita erikoissairaanhoidon palveluita. 

Wiitaunionin sopimuksessa mainitaan, että kunnilla on itsenäinen harkintavalta, mitä palveluita asukkaille tarjotaan. Sotepalvelut lähipalveluina ovat kunnalle merkittävä vetovoimatekijä.

Pihtiputaan keskustan valtuustoryhmä edellyttää, että Pihtiputaan kunta turvaa jatkossakin terveyskeskus- ja hammashoitolan palvelut nykyisessä laajuudessaan. 

Tämä olisi myös hyvä lähtökohta kun mahdollinen sote-uudistus toteutuu. 

Keskustan Pihtiputaan 

kunnallisjärjestö 

ja valtuustoryhmä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>