Uutiset Juha Kivinen

Koko Pihtipudas harjaamaan hampaita nettiin

Viisivuotiasta Lyyli Hirttiötä vain nauratti, kun hänen aamuisen hammaspesunsa hoiti tällä kertaa Pihtiputaan Mummo Helka Lohtander. Taustalla Lyylin äiti, Pihtiputaan hammashoitolan suuhygienisti Saana Kaisanlahti.

Lokakuun ajan on ollut meneillään ”Koko Suomi harjaa” -somekampanja, joka on osa koko maailman laajuista hammashuollon tempausta. Pihtiputaan hammashoitolasssa päätettiin, että kampanjaa jatketaan vielä vuoden loppuun asti teemalla ”Koko Pihtipudas harjaa”.

Suuhygienisti Saana Kaisanlahti kertoo tavoitteena olevan saada mahdollisimman paljon pihtiputaalaisten videoita ja valokuvia hampaiden harjaamisesta Facebookiin ja Instagramiin. Facebookissa aineisto sijoitetaan Pihtipudas Tänään -sivulle.

Kaikkien videoita kuvanneiden ja kuvia lähettäneiden kesken arvotaan vuoden lopussa sähköhammasharja ja muita tuotepalkintoja.

– Ei ole pakko kuvata koko kasvoja, jos ei halua. Kuvan voi rajata myös pelkästään hampaiden alueelle, kunhan on jonkinlaista todistusaineistoa siitä, että on harjannut hampaita, Saana Kaisanlahti selvittää.

”Koko Suomi harjaa” -kampanjassa ovat esimerkiksi Oulun merivartioston pojat lähettäneet harjausvideoita, ja korona-ajan suosikiksi noussut ”Lotan ja papan koronalaulut” -kaksikko Lotta-Sofia ja Jorma Saahko ovat ladanneet Facebookiin oman Koko Suomi harjaa -laulunsa.

Pihtiputaan hammashoitolassa päätettiin haastaa heti Pihtiputaan Mummo Helka Lohtander mukaan harjaamisvideon tekoon. Mummoa ei tarvinnut kahdesti houkutella.

– On ihan inhottava olo, jos hampaita ei harjaa aamulla ja illalla. Pyrin pitämään kuin kultakimpaleita niitä omia hampaita, joita on jäljellä. Aivan ihanaa, kun hammashoitolaan on tullut niin hyvät laitteet ja tuntuu, että monesti meinaa jopa nukahtaa hammaslääkärin tuoliin. Ennen oli vähän ronskimpaa.

Harjaamiskampanjan takana on liian tuttu kansansairaus ja myös elämäntapasairaus karies. Saana Kaisanlahti korostaa, että voimme elintavoillamme vaikuttaa siihen, miten se pysyy kurissa.

– Varmasti karieksesta on puhuttukin, mutta voi olla, että vanhemmat ovat harjanneet vain kerran päivässä ja ovat ajatelleet, että koska se on riittänyt minulle, se riittää myös lapselleni. Ei oteta huomioon sitä, että ruokavalio on muuttunut aika paljon parissakymmenessä vuodessa.

– Ruokavalio sisältää nykyisin huomattavasti enemmän sokeria. Mehut, limukat ja maustetut vichyt ovat sellaisia, joilla saa hampaat tuhottua. Vastaanotolla tulee vastaan sitä, että ei ole tajuttu, että maustettu vichykin voi olla kuin limukkaa, koska se on kirkasta ja aika ongelmattoman oloista.

– On myös hirvittävä määrä kaikkia terveysjuomia ja vichy-vesisekoituksia, joihin on lisätty sokeria ja kaikkea muuta, mutta kun siellä on vähän magnesiumia ja muita vitamiineja, kuvitellaan, että se on terveellistä

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>