Pääkirjoitus Heikki Jämsén

Moni hiippakunnan seurakunta miettii tulevaisuuttaan

Pihtiputaan, Kinnulan ja Viitasaaren kirkkoneuvostot kokoontuvat tammikuun aikana keskustelemaan seurakuntiensa tulevaisuudesta. Taloudesta puhutaan ihan varmasti, mutta myös siitä, riittääkö yhteistyön tiivistäminen vai pitääkö tehdä liitoksia.

Yhdistyminen pulpahti pintaan kesäkuussa Kinnulan kirkkovaltuuston kokouksessa. Seurakunnan näkymiin liittyvän keskustelun päätelmä oli, ettei talous kestä nykyisellä toimintamallilla muutamaa vuotta pitempään. Tilaisuudessa otettiin kantaa myös liitokseen. Nykyisen yhteistyökumppanin Pihtiputaan hämmästykseksi kinnulalaiset pitivät mieluisimpana liitoskumppaninaan Viitasaarta.

Pihtiputaalla on ainakin toistaiseksi halu pysytellä itsenäisenä. Mitään hätää seurakunnalla ei ole. Kiinteistöt ovat kunnossa ja velat on maksettu. Yhteistyö Kinnulan kanssa sujuu mallikkaasti kesän yllätyksestä huolimatta.

Kuntien ja seurakuntien ongelmat ovat samanlaisia. Väki näillä leveyksillä vähenee ja vanhenee, joten maksajia on tulevina vuosina nykyistä vähemmän. Edes koronan lisäämä etätyö ei pysty suuntaa muuttamaan, vaikka saattaa väestötappiota jonkin verran hidastaa.

Lapuan hiippakunnassa yhteistyöhön ja liitoksiin liittyviä asioita mietitään ainakin kahdessatoista seurakunnassa. Yksin eivät seurakunnatkaan enää pärjää.   

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>