Päästä vedettyä Heikki Jämsén

Rokotetta odotetaan hartaasti kuin joulupukkia

Kovin vaisuksi jäi vastaanotto, kun Venäjän johto kertoi elokuussa tiedemiestensä kehittämän Sputnik V -rokotteen olevan valmis auttamaan maailman eroon koronaviruksesta.

Presidentti Vladimir Putin vakuutti piikin olevan turvallinen. Toinen hänen tyttäristään oli kuulemma ottanut rokotteen.

Asia herätti huomiota näilläkin leveyksillä. Kukaan ei jaksanut uskoa, että Putin olisi antanut tyttärelleen vielä kokeiluasteella olevaa seosta.

Ja jos antoi, herää kysymys, ovatko Putinin välit tyttäriin kunnossa ja kummanko tyttären ronkkaan tai olkapäähän neula tökättiin?

Paljon vähemmän epäluuloisesti asennoidutaan amerikkalaisten Pfizerin ja Modernan ilmoituksiin onnistumisista. Toinen valmistaja lupaa rokotteelle vuoden ajaksi 90-prosenttisen ja toinen vielä paremman suojan.

Rokotteiden pitäisi tulla markkinoille ensi vuoden alkupuolella.

Lääkevalmistajien mielenkiinto on suunnattu koronaan. Tehoavan rokotteen kehittäjälle on tiedossa maailmanlaajuinen kysyntä ja valtavat tuotot. EU valmistelee pelkästään Pfizerin kanssa sopimusta 300 miljoonan rokoteannoksen tilaamisesta.

Ihan yksinkertaista ei rokotteen kehittäminen aids-viruksen tapaan muuntuvalle koronalle ole. Tehotutkimusvaiheeseen ovat päässeet kymmenen lääkevalmistajan rokotteet. Ainakin kahdessa tapauksessa kokeet on jouduttu keskeyttämään väliaikaisesti takaiskujen vuoksi.

Rokotetta odotetaan kodeissa yhtä hartaasti kuin joulupukkia. Kaikki tietävät, että pukki tuo lahjoja vain kilteille. Saman ajatus sisältyy rokotteeseen. Ennen kuin rokotteen saa, pitää totella välttyäkseen koronalta.

Käsiä on muistettava pestä säännöllisesti saippualla. Liian lähelle lähimmäistä ei saa tuppautua. Maski on kaivettava taskusta tai kassista kasvoille paikoissa, joissa turvavälejä ei pysty säilyttämään. Jos yskittää, rykiä pitää hihaan tai mieluummin puhtaaseen nenäliinaan.

Toimet eivät ole satavarmoja. Omalla kohdalla tutuksi tullut reaktio on aivastaminen. Kun se yllättää, nenäliinan kaivaminen taskusta jää lähtökuoppiin.

Odotetaanko koronarokotetta kiltisti ohjeita noudattaen?

Eipä tietenkään. Kaupoissa kuljeskellaan ilman maskia jotain sopivaa ostettavaa katsellen, turvavälit on unohdettu, eikä flunssaisena malteta pysyä kotona. Tai ehkä maltettaisiin, mutta pienten yritysten tekijöillä ei ole siihen mahdollisuutta.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>