Uutiset Juha Kivinen

Putaan Pizzeria pääsi yli kevään koronakurimuksesta

Putaan Pizzerian yrittäjä Soner Pala (vas.) ja työntekijä Firas Ben Mahmoud ovat saaneet Smetana-pizzan uunista ulos.

Koronavuosi 2020 veti monen yrittäjän mielen matalaksi. Putaan Pizzerian yrittäjä Soner Pala myöntää, että koronaepidemian puhjettua maaliskuussa hän mietti monta kertaa, tarvitseeko huomenna tulla ollenkaan. Ravintoloille sallittiin vain ulosmyynti, ja se pudotti väistämättä tulosta.

– Mutta joka päivä oli joku juttu, jonka takia tuntui siltä, ettei laiteta ovia kiinni. Isona apuna oli, kun saimme vuokrahelpotusta muutamalle kuukaudelle. Ilman sitä olisi ollut aika vaikeaa. Moni muu laittoi kokonaan kiinni. Loppujen lopuksi se meni hyvin. Leipää saatiin kotiin.

Soner Pala koki iloisen yllätyksen, kun pihtiputaalaiset kannustivat pizzerian väkeä pitkin kevättä sekä henkisesti että taloudellisesti.

– Kun Uudenmaan sulku alkoi, meillä oli ihan hiljaista. Silloin muutamat isot firmat kävivät ostamassa monta annosta, ja he sanoivat suoraan tulleensa ihan sen takia, että voitaisiin tukea teitä vaikeina aikoina.

– Joka toinen paikallinen tuli kannustamaan, että miten teillä menee, onko asiakkaita käynyt. Se piristi tosi paljon päivää, Soner Pala kertoo.

Moni osti lahjakortteja, että paikka pysyisi pystyssä. Niitä saattoi käyttää sitten, kun asiakaspaikkarajoitukset olivat loppuneet.

Soner Pala halusi antaa myös takaisin huomaavaisille ihmisille. Hän tiedotti sosiaalisessa mediassa, että pizzeriasta saa käydä hakemassa ilmaiseksi leipää.

Ravintoloiden sisätilat voitiin avata asiakkaille kesäkuun alussa. Kesä meni pizzeriassa jo ihan hyvin.

– Oli positiivista, että ihmiset eivät lähteneet ulkomaille ja kotimaan matkailu piristyi. Nelostien liikenne on meille tosi tärkeää loma-aikana, silloin suurin osa myynnistä tulee tieltä.

Loppuvuodesta koronatartunnat nousivat jälleen kevään tasolle, mutta nyt ravintolat ovat saaneet pitää ovensa auki. Soner Pala ei lähde kuitenkaan jälkiviisaana moittimaan keväisiä rajoitustoimia.

– Valtiokaan ei tiennyt, mitä kaikkea tästä seuraisi, niin kuin ei kukaan meistä. Kaikki oppivat tästä. Nythän jokainen käyttää käsidesiäkin. Meillä oli aina käsidesiä kassan edessä jo ennen koronaa, mutta sitä ei hirveästi käytetty.

Loppuvuonna kiristetyt koronarajoitukset eivät ole näkyneet pizzeriassa.

– Normaalisti menee, kun asiakkaat ovat voineet syödä nyt sisällä. Eivät he yleensäkään tungeksi talviaikana sisälle. Turvavälit pysyvät ja ihmiset ovat jo oppineet istumaan etäälle toisistaan.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>