Uutiset, Viihde (muokattu 18.2.2021) Heli Hjelmeroos-Haapasalo

Pihtiputaalla ja Kinnulassa vietetään tänään penkkareita – katso video penkkariajelusta!

Pihtiputaan ja Kinnulan abit ilakoivat koulun päättyessä ja wanhat siirtyvät arvokkaasti tanssien viimeiseen lukiovuoteensa. Tänä keväänä lukioiden perinteiset siirtymäriitit muokataan uuteen kuosiin. Perinteinen abiajelu tehdään Pihtiputaalla kahdella kuorma-autolla, jotta turvavälejä voidaan paremmin säilyttää. Mutta nyt ei heitellä karkkeja, eikä jalkauduta ilahduttamaan nuorempia koululaisia tai Sopukan palvelukeskuksen väkeä. Abien karkit ovat tärkeä asia nuoremmille koululaisille, mutta tällä kertaa abit toimittavat karkkilähetykset luokkiin. Potkiaiset pidetään poikkeuksellisesti samana päivänä ajelun kanssa. Noin tunnin kestävä abiajelu lähtee Putaanvirran koulukeskuksesta torstaina 18.2. kello 10.30.  Abit ovat valmistautuneet juhlapäiväänsä normaalisti, ilolla ja riemulla. Pukuja on tehty ja tilattu, kyltit ja julisteet on taiteiltu.

– Osasimme jo arvata, että ihan perinteistä abiaikaa emme pääse viettämään, mutta oikeastaan abien juhlaa on jouduttu muuttamaan vain vähän, Santtu Kemppainen kertoo. – Aluksi tietysti vähän masensi, mutta tämä epidemia on niin vakava asia, että se ei haittaa. Hyvä, että pystytään edes jotakin järjestämään, Kemppainen iloitsee.

Wanhat tanssivat ilman yleisöä

Wanhojen tanssit järjestetään perjantaina 19.2.. Yleisöä, vanhempia ja sukulaisia ei mukaan pääse, mutta tunnelma tulee olemaan Pihtipudas-salin katossa. Valmistelut ovat alkaneet jo kesällä; pukuja on tilattu ja meikki- ja kampaaja-ajat varattu.

– Hieman pettyneitä tietysti olemme, kun ei mennä normaaliin tapaan ja iltajuhlaa ei järjestetä, Taru Loijas harmittelee.

– Eno jo ehti ottaa vapaata ja äiti odotti kovasti juhlaan pääsyä. Olisi jännittävämpää tanssia, kun oma perhe olisi paikalla, nyt ollaan rennommin  lukioystävien ja opettajien kanssa. Uskon, että tunnelma on ihan hieno siitä huolimatta. Lukiolla toivottiin aluksi, että juhla voisi toteutua normaaliin tapaan, nuoret ovat kuitenkin sopeutuneet poikkeuksellisen vuoden juhliin hyvin.

– Niin vakava asia korona on, että ei meillä ole aihetta turhautumiselle.Normaalista poikkeava juhla tulee olemaan omalla tavallaan mieleenpainuva kokemus. Tanssikoreografioiden kanssa on tehty paljon töitä, Kemppainen ja Loijas tietävät. Tansseja on harjoiteltu jo neljä viikkoa. Muutosta entiseen on tanssiparien turvavälit ja se, että fyysistä kosketusta tanssiessa ei oteta.

– Yhteys tanssijoiden välillä on nyt muuta kuin tanssiote, Loijas kertoo.

– On tehty ja harjoiteltu hienoja, uusia tapoja tanssia. Niiden toivoisi jäävän ja tuovan uutta perinnettä seuraaviinkin wanhojen tansseihin. Noin kahdenkymmenen tanssiparin tanssit kuvataan kolmella kameralla. Tilaisuus striimataan YouTube -palveluun kaikkien nähtäväksi nyt ja myöhemmin. – Tämä on hyvä uusi tapa. Taltiointia olisi voinut olla aiemminkin, Kemppainen huomioi. Tanssien päätteeksi juhla jatkuu yhteisellä juhlaruokailulla.

Valoisa tulevaisuus

Tara Loijas ja Santtu Kemppainen katsovat tulevaisuuteen valoisasti ja rajoitusajat ovat heille  normaalia arkea.

– Ystävät ja kaverit ovat lukiolla, heidän kanssaan voidaan olla ja viettää aikaa koulun ulkopuolella.

– Etäkouluaikana aika kuitenkin kului pääosin koulupöydän ääressä opiskellessa, Loijas huomauttaa.

– Lähiopetuksessa on taas normaalimpaa ja helpompaa, ja aikaa jää myös muuhun kuin opiskeluasioihin. Loijas ja Kemppainen edustavat mielipiteessään suurinta osaa Pihtiputaan lukiolaisista.

– Tilanne on nyt tämä ja tällä mennään, he kertovat.

– Kaikki ymmärtävät vastuunsa, meillä on jo ikää ja järkeä. Emme voi jäädä tuleen makaamaan, vaan se tehdään mitä nyt voidaan. Tästä kyllä selvitään, Kemppainen toteaa. He elävät, rajoitukset huomioiden, aivan normaalia, ihanaa nuoren aikuisen elämää.

 

Kinnulassa abeja hemmotellaan ja tanssit striimataan kaikille

Kinnulasta lukiolaisten kuulumisista kertoo rehtori Minerva Rannila.

– Abeja meillä on kymmenen. Mietimme yhdessä heidän kanssaan, miten juhla voidaan järjestää ja toteuttaa tässä poikkeuksellisessa ajassa. Penkkaripäivän ajankohta on myös Kinnulassa 18.2.

– Penkkaripäivä alkaa jokaisessa luokassa abi-videon katselulla. Näin kaikki pääsevät mukaan koulunsa päättävien abien iloon ja juhlatunnelmaan. Rannila kertoo, että abit jakavat karkkeja koululla turvaohjeita noudattaen.

– Se on tärkeä tapahtuma nuoremmille koululaisille. Abiajeluja ei Kinnulassa järjestetä.

– Koululaiset kutsutaan koulun pihalle, jossa jokaisella luokalla on oma, määritelty alueensa. Abien hauskat puvut ja riemu tulee näkyväksi muillekin koululaisille.  Nuoret noudattavat hyvin tarkasti ohjeita, Rannila kertoo. Kinnulan penkkariperinteeseen kuuluu myös abien hemmottelu. – He ovat saaneet esittää oman ruokatoiveensa, Rannila kertoo. Penkkaripäivänä ruokalassa odottavat kauniit kattaukset ja palvelualtis henkilökunta. Herkkuruokatoive on toteutettu; tikka-masala -kanakastike riisillä ja vihersalaatilla. Lisäksi herkutellaan yrttipatongilla ja nuudeleilla. Jälkiruokana abit saavat toivomaansa mutakakkua ja jäätelöä.   

Wanhojen tanssit ovat Kinnusten yhteinen juhlapäivä

Wanhojen tanssit toteutetaan lähes normaaliin tapaan 19.2.. Rannilan mukaan siirtoa kyllä mietittiin.

– Tautitilanne on maltillinen ja nuoret ovat todella tarkkaavaisia ja vastuullisia turvaohjeiden noudattamisen suhteen. Tanssipareja ei vaihdeta, ja juhla juhlitaan tehokkaampien suojien kanssa. Yleisöä ei saliin tule, eikä iltatilaisuutta järjestetä. Perheiden ja koko kunnan iloksi Tanssit live-striimataan Kinnulan facebook-sivuille. Kinnulan kotisivuille jää juhlasta myös tallenne, joka on kaikkien vapaasti katsottavissa, Rannila huomioi.

– Lukiolaisistamme huokuu ilo. Nuoret ovat joustavia ja osaavat käsitellä vaikeaa asiaa. He ovat valveutuneita. Hyväksytään, että nyt toimitaan näin.

 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>