Päästä vedettyä Juha Kivinen

Hiekkaa kuntaparin rattaissa

Pihtipudas itsenäistyi Viitasaaresta lähes 160 vuotta sitten, mutta suhde eteläiseen naapuriin on säilynyt kiihkeänä. Pitäisikö puhua jopa viha-rakkaussuhteesta?

Pihtipudas ja Viitasaari ovat muodostaneet Wiitaunioni-nimisen kuntaparin viidentoista vuoden ajan, ja elo on ollut jopa yllättävänkin auvoisaa pitemmän aikaa.

Aluksi epäiltiin, että Viitasaari jyrää Pihtiputaan isoveli-asenteella kuntapariyhteistyössä, koska sellaisesta oli joskus näkynyt merkkejä. Työ yhteisissä lautakunnissa on sujunut kuitenkin ilman suurempia melskeitä varsinkin viime vuosina.

Nyt näyttää kuitenkin huonommalta. Jo toista vuotta sitten Pihtiputaan valtuustossa puhkesi yllättävää vastarintaa, kun kuntien välistä yhteistyösopimusta ei saatu päivitettyä ilman äänestystä. Kiista koski isäntäkunnan otto-oikeutta ja äänet jakautuivat valtuustossa 15-12.

Sitoutumattomien ryhmä pelkäsi tuolloin muun muassa röntgenin ja laboratorion siirtämistä Viitasaarelle. Myös hammashoitolan kohtalosta on kannettu huolta. Keskustassa puolestaan pahoiteltiin sitä, että epäluottamus kuntaparikaveria kohtaan tuli ikävästi julki.

Tänä talvena ruuvia on kiristetty entisestään. Pihtiputaan valtuusto jakautui kahtia, kun viitasaarelaisia läksytettiin perusturvajohtaja Marja Laurilan toimintaa koskevan selvityksen käsittelyssä.

Neljätoista valtuutettua tekivät Laurilasta selvityspyynnön ja samat valtuutetut tyrmäsivät viitasaarelaisten selvityksen äänin 14-13. Keskustakin jakautui jo kahtia Laurilan asiassa, ja vain SDP pysyi kokonaan perinteisellä kuntaparilinjalla.

Koko jupakan ajan on pitänyt äimistellä sitä, miksi ihmeessä selvitystä perusturvajohtajan toiminnasta pantiin tekemään aika lailla jäävi kolmikko: Viitasaaren kaupunginjohtaja, kaupunginsihteeri ja henkilöstöpäällikkö.

Miten voi olla, etteivät mitkään kellot kilkattaneet naapurin puolella siitä, että tuo ei näytä hyvältä? Ei ole mikään ihme, että selvitys voi tuntua työkaverin maineen puhdistamiselta, vaikka sen sisältö voisi pitääkin paikkaansa. Niin on, jos siltä näyttää, sanoi Kekkonenkin aikoinaan.

Puolueettoman ja ulkopuolisen työryhmän tekemä selvitys olisi ollut helppo ratkaisu, ja sillä olisi vältetty turhan epäluottamuksen kylväminen kuntapariyhteistyöhön.

Wiitaunionin päivät ovat joka tapauksessa luetut nykyisessä muodossaan, kun soteuudistus saadaan vihdoin vietyä maaliin hamassa tulevaisuudessa.

Viitasaari on nyt perusturvan isäntäkunta, joten siltä lähtee valtava pala yhteisestä kakusta. Jännää nähdä, miten kakku sitten jaetaan?

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>