Päästä vedettyä Juha Kivinen

Katosimme aikasidonnaisuusulottuvuuteen

Valtioneuvoston koronatilannevarautumisen tilanteenhallintaan liittyvästä aikasidonnaisuusulottuvuudesta johtuen pyydetyt ministeriön turvallisuusluokitellut varautumisasiakirjatiedot eivät ole julkisia.

Siinä oli työ- ja elinkeinoministeriön perustelua sille, miksi ministeriö salasi liikkumisrajoitusten vaikutuksista tehdyt laskelmat, kun Suomen Tietotoimisto oli niitä pyytänyt.

Hallitushan on joutunut jo vetämään pois koko liikkumisrajoitusesityksensä eduskunnasta, koska perustuslakivaliokunta hylkäsi sen liian epämääräisenä ja tehottomana.

Mutta kapulakieltä ei saada hylättyä viranomaisten kielenkäytöstä ikinä. Olen menettänyt toivoni sen suhteen jo ajat sitten. Aikasidonnaisuusulottuvuus oli taas yhdenlainen pölvästimäisyyden huipentuma. Siitä ei jälleen kerran ota itse Erkkikään selvää.

En ole suinkaan ainoa pakinanikkari, joka on jo ehtinyt sille irvistellä, mutta ei haittaa. Tätä vierasta sikaa saa todellakin lyödä olan takaa.

Siis mikä vietävä siinä onkin, että muuten ehkä ihan tolkullisina pidettävät ihmiset lankeavat tuollaisiin älyttömyyksiin? Kyllä he tietävät sen itsekin, ettei sanahirviöistä ole tarkoituskaan saada tolkkua. Onko jossakin salainen huuhaavirkamieskielen koodisto, josta noita poimitaan?

Kankea kieli on voinut ainakin joskus olla puuduttavien lakitekstien perua, mutta elämähän on ihan muualla kuin lakikirjoissa. Virkamiehillekin pitäisi asettaa joku vastuu siitä, että kansalaiset saisivat lukea hyvää ja konstailematonta kieltä.

Naurettava kikkailu vaikeilla termeillä kertoo  ylimielisestä asenteesta. Aikasidonnaisuusulottuvuuden keksijä luulee olevansa nokkela, mutta hänhän on pelkästään tollo. Lukijalle ei pidä asettaa sana-arvoituksia ratkottavaksi, vaan asiat on kerrottava napakasti selvällä suomella.

Näin pohjoisen Keski-Suomen vinkkelistä on voinut seurata onneksi turvallisen välimatkan päästä, kuinka koronapulmia on yritetty ratkoa etelän leviämisalueilla. Eipä siitäkään ole tahtonut ottaa selvää.

Taitaa käydä lopulta niin, että ollaan päästy jo lähelle kesää ja kausivaihtelukin on laimentanut koronan voimaa, ennen kuin liikkumisrajoitusten uusi yritys ja koronapiikkien painotukset pahimmille tartunta-alueille on saatu voimaan.

Hallitusta ja muita viisaita tahoja ei pidä lyödä kuitenkaan liikaa. Kaikesta huolimatta Suomi on edelleenkin koronanhoidon mallimaita. Se tahtoo vain unohtua.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>