Päästä vedettyä Juha Kivinen

Ääliöt ovat uusiutuva luonnonvara

Maailma on ajautumassa ylikorrektiin tilaan, jossa mielensäpahoittajat valvovat kaikkea, mikä liikkuu. Kuinka virkistävää onkaan lukea totuuksia, joista ei puhuta. Avaruustähtitieteen professori Esko Valtaoja on mestari myös siinä lajissa – ajatusten herättäjänä.

Esko Valtaoja paukautti suoraan Helsingin Sanomien haastattelussa huomanneensa, että ääliöt ovat uusiutuva luonnonvara.

Valtaojan mukaan tutkimus toisensa jälkeen on osoittanut, että noin 6-10 prosenttia ihmisistä on valmis hurahtamaan millaiseen hullutukseen tahansa, eikä sille mahda mitään. Valtaoja on nostanut kädet pystyyn:

”Keskustelu tällaisten jankuttajien kanssa on valitettavasti usein ajanhaaskausta. Olen todennut ettei se maksa vaivaa.”

Yhtenä hurahtamisen muotona Esko Valtaoja mainitsi koronarokotusten vastustuksen, jota humoristit ovat nimittäneet kulkutautimyönteisyydeksi.

Samaa sarjaa on ylipäätään koronaviruksen vähättely. Minullakin on sen verran monta Facebook-kaveria, että sekaan mahtuu pari onnetonta, jotka ovat kokeneet tehtäväkseen kommentoida jokaista netistä löytämäänsä koronauutista aina samaan tapaan.

Kommenteissa vähätellään koronan vaarallisuutta ja huomautetaan muun muassa, kuinka paljon enemmän tavalliseen influenssaan on vuosittain kuollut ihmisiä. Näille uskovaisille on hyödytöntä kertoa, että tutkimusten mukaan kuolemisen riski koronavirukseen on 3-5 kertaa kausi-influenssaa suurempi.

Lottovoittoon verrattavat todennäköisyydetkään eivät merkitse mitään paniikin vallatessa mielen, ja sitten taas hurahdetaan.

AstraZenecan rokotteesta löydetty yhteys veritulppaan synnytti hysteriaa, ja Helsingin rokotuspaikoilla käytiin jopa käsikähmää, kun omaiset pillastuivat mummoon ruiskutettavasta vääränmerkkisestä rokotteesta.

Järjetön pelko veritulpasta sivuutti kaikki tosiasiat, kuten että kuolemaan johtavan veritulpan saamisen todennäköisyys mainitusta rokotteesta on neljä tapausta miljoonasta annoksesta. Prosentteina luku on 0,0004.

Esimerkiksi ehkäisypillereitä käyttävästä miljoonasta naisesta veritulpan voi saada jopa 1 200, mutta eipä ole näkynyt käsirysyä syntyvyyden säännöstelyssä eikä muuten sätkäkaupoillakaan. Miljoonasta tupakoitsijasta yli 1 700 saa veritulpan.

AstraZenecan rokotetta menee nyt sitten ilmeisesti hukkaan, kun kaikki eivät sitä huoli. Onneksi muita merkkejä on saatu maahan mukavasti ja rokotukset etenevät aika vauhtia. Keski-Suomessa on ollut jo koronan nollapäiviä, joten kyllä tästä kesä tulee.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>