Päästä vedettyä Juha Kivinen

Kasvavat ja kutistuvat listat

Aina sitä matkan varrella jotakin ehtii unohtaa, vaikka aika hyvämuistinen olenkin. Kuntavaalien lähestyessä alkoi kiinnostaa, kuinka paljon puolueilla olikaan ehdokkaita muutamissa edellisissä vaaleissa, ja tulihan sieltä vastaan kaikenlaisia muistin virkistyksiä.

Keskustalla on toki ollut eniten valtuutettuja maatalousvaltaisten Pihtiputaan ja Kinnulan valtuustoissa, mutta ehdokasasettelussa se ei näy yhtä selvästi.

Näissä vaaleissa käy ensi kertaa jopa niin, ettei keskustalla ole enää edes eniten ehdokkaita Pihtiputaalla. Sitoutumattomien Pihtiputaan Parhaaksi -yhteislista painelee reippaasti ohi 28 ehdokkaalla, kun keskusta saa tyytyä 18 ehdokkaaseen. Edellisissä vaaleissa luvut olivat vielä keskustan eduksi 22-13.

PP-ryhmän rynniminen verottaa kaikkia puolueita. Eniten kärsivät perussuomalaiset, joiden ehdokasmäärä vähenee yhdeksästätoista yhdeksään.

Kinnulassa keskusta pitää kärkisijaa 21 ehdokkaallaan, mutta SDP on noussut jo lähemmäs saatuaan listoille 15 ehdokasta. Kokoomuksen kuihtuminen on suorastaan dramaattista, kun Anitta Hakkarainen jäi ainoaksi ehdokkaaksi, ja hänkin sitoutumattomana.

Viimeksi kokoomuksella oli Kinnulassa sentään seitsemän ehdokasta ja vuoden 2008 vaaleissa peräti 25 eli jopa kaksi enemmän kuin keskustalla. Se poiki myös kokoomukselle sensaatiomaisen vaalivoiton, kun puolue kasvatti paikkamääräänsä kahdesta kuuteen. Silloin ei Kinnulassa voinut puhua vähään aikaan yksipuoluejärjestelmästä, kun keskustalla oli ”vain” kahdeksan paikkaa.

Vasemmistoliitto katoaa kokonaan levikkialueemme vaalikentiltä, kun puolue ei saanut ehdokkaita enää Pihtiputaallekaan. Vasemmistoliitolla oli yksi ehdokas Kinnulassa vuonna 2008, mutta sen jälkeen ei ketään. Raimo Pekkarinen oli puolueen viimeinen valtuutettu vaalikaudella 2004-2008.

Muilla puolueilla ei ole ollut sanansijaa näillä main. Satunnaisia kokeiluja on nähty Pihtiputaalla, mutta tuoreimmistakin on aikaa kolmetoista vuotta.

Silloin kristillisdemokraateilla oli ehdokkaana Tapani Mäki, joka istuu tätä nykyä Jyväskylän kaupunginvaltuustossa perussuomalaisten ryhmän puheenjohtajana. Puoluetta on vaihtanut myös vuonna 2008 Pihtiputaalla vihreiden ehdokkaana ollut Tiina Pasanen, joka hakee nyt valtuustopaikkaa keskustan riveissä.

Se menneistä. Tänään pääsee vihdoin äänestämään uutta valtuustoa, kun tartuntaluvut eivät nousseetkaan vaalien aikaan 11 000:een. Kaikki siis kipin kapin uurnille!

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>