Uutiset, Yleinen (muokattu 25.5.2021) Hanna Kankaanpää

Vaalipaneelit Kinnulassa ja Pihtiputaalla

Katso vaalipaneelit kokonaisuudessaan alla olevista linkeistä:

Pihtiputaan vaalipaneeli

Kinnulan vaalipaneeli

 

Kotiseudun Sanomat järjesti yhdessä Pihtiputaan ja Kinnulan Yrittäjien kanssa vaalipaneelin viime viikon torstaina Pihtiputaalla ja perjantaina Kinnulassa.

Pihtipudas tarvitsee työtä ja koulutusta 

Pihtiputaalla paneeliin osallistuivat Keskustasta Hannu Aho ja Eija Kiljala, SDP:n ehdokkaat Pentti Räisänen ja Aira Kyläniemi, Jorma Kolehmainen ja Marko Tiainen Perussuomalaisista, Pihtiputaan Parhaaksi -sitoutumattomien ryhmästä mukaan lähtivät Tauno Mattila ja Marika Laitinen, sekä Kokoomuksen Pentti Hytönen ja Helka Lohtander.

Keskustelussa tärkein teema oli tietenkin kunnan talous, joka pitkälti sanelee mahdollisuudet, joita kunnalla on käytettävissään. Ehdokkaat lähtisivät kohentamaan kunnan tilannetta elinkeinopolitiikan kautta. Kuntaan tarvitaan lisää työtä ja yrittäjyyttä, ja se edellyttää osaavaa työvoimaa. 

Lukion merkitys paikkakunnalle on kiistaton ja myös muut opintomahdollisuudet, esimerkiksi jo nyt Hubteekin kautta toteutettavat sosionomiopinnot,  koetaan tärkeiksi. Työvoimatilanteen parantamiseksi tulisi täsmäkouluttaa lisää työntekijöitä. Pentti Hytönen pitää tärkeänä, että oppisopimuskoulutusta tehostetaan ja nuoret läheteätään oppimaan työtä työpaikoille.  Kipinä tulisi lähteä nuorista. Helka Lohtander toteaa, että oppisopimuskoulutus on kyllä opiskelijalle hyödyllinen, mutta vaatii yrittäjältä sitoutumista ja aikaa. Korvaus työntekijän koulutuksesta puolestaan on yrittäjälle minimaalinen. 

Nopea kysymyskierros Tuulivoiman kannatuksesta paljasti, että tuulivoimaa talouden pelastajana kannattivat kaikki ehdokkaat Perussuomalaisten Marko Tiaista lukuunottamatta. 

– Niin kauan kuin käsi hapuaa valokatkaisijaa, niin niin kauan minä olen  tuulivoiman puolesta, Pentti Räisänen totesi ykskantaan.

Moni muu oli samaan mieltä, mutta mustavalkoisen kyllä ja ei -asetelman lisäksi huomioitiin, että myllyjen sijoittelu ei ole yhdetekevää, ja on selvitettävä kuka tuulimyllyt aikanaan purkaa. 

Kinnulan nuorille riittävästi tukea

Kinnulassa mukana olivat SDP:n ehdokkaat Heidi Pyykkö ja Martti Sääksjärvi, Keskustan Esko Pelkonen ja Samuel Demarco, Kokoomuksen ainoana ehdokkaana mukana oli Anitta Hakkarainen ja Perussuomalaisista mukana olivat Harri Virtala ja Mikko Hämäläinen. 

Kinnulan tulevaisuudelle tärkeäksi nähtiin myös yrittäjyyden tukeminen. Metalliteollisuudelle olisi tilausta, mutta alan ammattilaiset ja yrittäjät puuttuvat. 

– Työtä on kyllä, mutta se, ja koulutus,  pitää saada meille tänne Kinnulaan, Martti Sääksjärvi toteaa.

Nuorten tilanne puhutti ehdokkaita pitkään. Oma lukio on nuorille tärkeä. 

– Se mahdollistaa, ettei tarvitse muuttaa pois kotoa vielä 16-vuotiaana, Samuel Demarco toteaa.

– Mikäli lukio lähtee pois, lähtee myös päteviä opettajia, joille ei riittäisi täysiä tunteja ilman yhteistä lukion ja yläkoulun opetusta. On siis erittäin tärkeää, että lukio säilyy, Hakkarainen jatkaa. 

Lukion markkinointi nähtiin tärkeänä, jolloin myös naapurikunnista olisi mahdollista houkutella nuoria opiskelemaan Kinnulaan. Nuorten syrjäytymistä puolestaan tulisi ehkäistä ennaltaehkäisevällä tuella. Nuorille tulisi tarjota omat tilat ajanviettoon ja riittävästi tukea ja aikuisten läsnäoloa. Esko Pelkonen muistuttaa, että ongelmiin pitäisi puuttua ajoissa ja nähdä merkit jo koulumaailmassa. Vuoropuhelua eri tahojen välillä pitäisi lisätä ja ohjata  nuoria oikeaan suuntaan. 

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>