rokotukset, terveydenhuolto (muokattu 22.11.2022) Juha Kivinen

Influenssarokotusten rokottaminen alkaa marraskuun alussa riskiryhmiin kuuluville

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kunnat aloittavat riskiryhmiin kuuluvien asukkaidensa rokottamisen marraskuun alussa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirissä rokotetaan influenssarokotteella Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen kansallisen ohjeen mukaan heitä, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä.

 Maksuton influenssarokote tarjotaan seuraaville ryhmille:

Raskaana olevat naiset, kaikki 65 vuotta täyttäneet, kaikki 6 kuukauden – 6 vuoden ikäiset lapset, sairautensa tai hoitonsa vuoksi riskiryhmiin kuuluvat, erittäin vakavalle influenssalle alttiiden henkilöiden lähipiiri, lähipiirin kuuluvat ja toistuvasti lähikontaktissa olevat, joita ovat samassa asunnossa asuvat tai viikoittain kasvokkain tekemissä olevat henkilöt, varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset sekä potilastyötä tekevä sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö.

Viime vuonna tehdyllä asetusmuutoksella pyritään osaltaan varmistamaan, että kansallisen rokotusohjelman influenssarokotteet riittävät influenssarokotusten kohderyhmille. 

 Jos on oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, ohjeita ajanvaraukseen voi katsoa oman kunnan verkkosivuilta. Kunnat tiedottavat alueellaan, milloin, mistä ja miten influenssarokotteen saa.

Influenssarokotteen yhteydessä on mahdollista saada koronarokotteen tehosteannos, jos edellisestä koronarokotteesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

 Keski-Suomen sairaanhoitopiirin potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon osallistuvan sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstön influenssarokottamisen hoitaa Työterveys Aalto.

Työterveys Aalto ei rokota koronatehosterokotteella henkilöstöä. Jos Keski-Suomen sairaanhoitopiirin työntekijä kuuluu lääketieteelliseen riskiryhmään, tulee koronarokotetehoste hakea omasta kunnasta.