Pihtipudas, Sukututkimus Kanasten sukututkija Juha Jauhiainen

Kanaset perustamassa sukuseuraa

Iisalmen Runnilla 31.7. valittu uusi Kanasten suvun työryhmä on pitänyt ensimmäisen kokouksensa. Kokous teki tärkeitä suvun tulevaisuuden päätöksiä.

Kokouksessa päätettiin Kanasten suvun oman sukuseuran perustamiskokouksesta. Kokous pidetään 29. heinäkuuta alkaen kello 10 Seurakuntakeskus Sallilassa Pihtiputaalla.

Kanasten suvussa on Suomessa ja ulkomailla eri sukuryhmiä, mm. Pohjanmaan Kanaset (eri sukunimillä olevat), Pyhäjärven Tossavaisista (1646 alkaen) Kanaseksi, Pyhäjärven Paajasista (1862 alkaen) Kanaseksi, Pyhäjärven Kauraset, Pihtiputaan Kanaset (Kolehmaisista 1637 alkaen) Kanaseksi, Kainuun Kanaset noin 1560 alkaen (Paltamo-Sotkamo), Kiihtelysvaaran Kanaset ja ym. Kanaset.

Näiden puolisot ja jälkeläiset voisivat työryhmän mukaan olla myös tulevan sukuseuran jäseniä. Kanasten suvun naislinjoja on tutkittu 1800-luvun alusta alkaen.

Työryhmä esittää, että Kanasten sukujen jäsenet alkaisivat valmistautua tuohon tärkeään kokoukseen ja laittaisivat ajankohdan kalentereihinsa.

Rekisteröidyn sukuyhdistyksen perustaminen edellyttää erilaisia vaatimuksia. Sukuseuralla tulee olla toimiva hallitus: puheenjohtajat, sihteeri, taloudenhoitaja, tiedottaja, jäsenrekisterin hoitaja jne.

Työryhmä toivoo, että tulevan sukuseuran tehtävistä kiinnostuneet suvun jäsenet ottaisivat yhteyttä työryhmän jäseniin ja ilmoittaisivat halukkuudestaan osallistua tulevan Kanasten sukuseuran toimintaan.

Työryhmä ryhtyy valmistelemaan sääntöesitystä sukukokoukselle Kanasten sukuseuran säännöiksi.

Työryhmän jäsenet ovat; puheenjohtaja Juha Jauhiainen Jyväskylä/Pihtipudas, sihteeri Kerttu Rönkkö Pyhäsalmi, Mauri Kananen Viitasaari, Juhani Kananen, Erkki Kananen, Ilpo Kananen ja Timo Kananen Pihtipudas ja Saila Seppo Helsinki.

Sukututkimus ja sukuseuratyö on tärkeää henkilöhistoriatyötä. Myös Kanasten eri sukuryhmille on kiinnostavaa tietää esivanhemmistaan vuosisatojen päähän: keitä he olivat, mitä tekivät ja missä he asuivat.

Sukututkimus antaa siihen mahdollisuuden. Emme muista kovin kauas, vaarin ja mummon useimmiten tiedämme, mutta monet eivät tunne edes kaikkia lähiserkkujaan.

Kanasten sukutietoja on vielä runsaasti päivittämättä. Toivon, että tietojen päivittäminen otetaan suvuissa sydämen asiaksi. Kanasilla on tavoitteena julkaista sukukirjoja tulevaisuudessa.

Minun yhteystietoni: juha.sa.jauhiainen@gmail.com