Pihtiputaalla hiihdetään loppiaisena 6.1. perinteinen Keski-Suomen 67. maakuntaviesti. Yksipäiväinen hiihtotapahtuma kerää paikkakunnalle satoja innokkaita hiihtäjiä ja hiihtofaneja. Maakuntaviestin järjestäminen on kisaorganisaatiolle melkoinen ponnistus.
Kilpailun järjestäjät ovat olleet liikkeellä jo yli puoli vuotta ennen tapahtumaa.
— Puolisentoista vuotta sitten se oikeastaan alkoi, kun Keski-Suomen Hiihto tiedusteli Pihtiputaan halukkuutta järjestää maakuntaviesti, kilpailunjohtaja ja Pihtiputaan Tuiskun puheenjohtaja Martti Kuha kertoo.
— Viime keväänä teimme sitten tarkempia suunnitelmia ja aloimme järjestellä tapahtumaa, hän jatkaa.
Viestin järjestänä toimii virallisesti Pihtiputaan kunta, mutta varsinaisista järjestelyistä vastaavat Pihtiputaan Tuisku, Muurasjärven Murto ja Alvajärven Ryhti.
Martti Kuha kehuu paikallisten urheiluseurojen hyvää yhteistyötä.
— Yhteistyö sujuu hyvin, ja vapaaehtoisia on saatu järjestelyihin mukaan oikein mukavasti. Kun mukana on useampi seura, on työnjako helpompaa, Kuha kertoo.
Tuisku hoitaa varsinaiset kilpailujärjestelyt, Ryhti hoitaa liikenteenohjauksen sekä turvallisuusasiat, ja Murto vastaa ruoka- ja huoltoasioista.
Järjestelytyöt ovat edelleen kuumeisesti käynnissä, ja Martti muistuttaa, että keskiviikkona 11.12. järjestetään kunnantalolla hiihtokilpailujen järjestämisen koulutustilaisuus kello 18.
Kunnan hankkima latutamppari helpottaa maakuntaviestiin valmistautumista huomattavasti.
— Vaikka hiihtopaikkakunta ollaankin, niin hieman on jälkijunassa kuljettu, mutta on hienoa, että nyt saimme latutampparin, Kuha iloitsee.
Hän muistuttaa, että tamppari ei ole vain maakuntaviestiä varten, vaan se on investointi kuntalaisten harrastusmahdollisuuksien parantamiseen.
— Kone oli joka tapauksessa kunnan hankintalistalla, ja nyt siihen tuli hyvä tilaisuus, ja vieläpä edullisella hinnalla, Kuha kertoo.
Latutamppariin oli varattu 150 000 euroa, mutta nyt ostettu kone maksoi vain 50 000.
— Kysessä on vähän käytetty, oikeastaan uuden veroinen laite, Kuha selvittää.
Kilpailukeskus on myös kokenut kasvojenkohotuksen, kun Putaanvirran alakoulu uusittiin kokonaan.
Vanha sisäilmaongelmainen rakennus siirrettiin kisaladun pohjaksi tuomaan maalialueelle lisää korkeuseroa.
Kukkula onkin nimetty koululaisten keskuudessa “Maran tunturixi”.
Martti on kukkulan nimestä luonnollisesti mielissään.
— Onhan se hieno juttu, että minulla on nyt nimikkomäki. Töitä sen eteen sai tehdä, Kuha naurahtaa.
Myös latua on muuteltu turvallisemmmaksi muun muassa loiventamalla ja kallistamalla joitakin mutkia. Lisäksi ladun pohjaa on levennetty ja salaojitustakin rakennettu.
— Lumentekojärjestelmä olisi vielä hyvä saada. SM-tasoisten kisojen järjestämisessä järjestäjiltä sellainen vaaditaan tampparin lisäki, Kuha kertoo.
— Viimeksi kun maakuntaviesti järjestettiin täällä vuonna 2007, ei lunta ollut loppiaisena tarpeeksi. Varapäivänäkään sitä ei ollut, mutta onneksi saimme lainaan lumitykin, jonka avulla ladut saatiin lumetettua, Kuha muistelee.
Viime vuonna maakuntaviestin voitto pienten kuntien sarjassa meni Joutsaan. Pihtipudas jäi tuolloin poikkeuksellisesti neljänneksi. Isojen kuntien ykkössijan vei viime vuonna Jyväskylä.