Uutiset Heikki Jämsén

Tuulimyllyjen ääni ei kanna kauas

Ilosjoen tuulipuistohanke sai kymmenkunta pihtiputaalaista liikkeelle tutustumaan Iin Olhavaan runsas vuosi sitten valmistuneeseen yhteentoista tuulivoimalaan.

Mielenkiinnon kohteena olivat turbiinien maisemavaikutukset, mutta ennen muuta niiden synnyttämät äänet.

— Ei kuulu mittään, eikä häävisti näykään, Veikko Kinnunen tuumasi harmaaksi sävytettyjen roottorien pyörimistä katsellessaan.

Olhavan V112-tyyppisten turbiinien napakorkeus on 139 metriä ja roottorin halkaisija 112 metriä.

Tuulipuiston sisällä kuului kahdenlaista ääntä. Toinen syntyi siitä kun roottorin 30 metriä pitkä siipi suhahti ohittaessaan yli 130-metrisen tornin. Jatkuva hurina kuului tornin kärjessä sijaitsevan turistibussin kokoisen konehuoneen jäähdytysjärjestelmästä.

Matkanjohtajana toiminut Tuulipuisto Pihtipudas Oy:n teknologiajohtaja Hannu Rantapää valitsi Iin Olhavan tutustumiskohteeksi, koska se ei poikkea paljonkaan Ilosjoen Soidinkankaan maastoon suunnitellusta tuulipuistosta.

— Olhavan turbiinityyppi on sama, jota suunnittelemme Pihtiputaalle, alueen vieressä on vilkas maantie ja asutusta on lähellä. Laitosten napakorkeus ja tehot ovat suurinpiirtein samoja kuin Ilosjoen hankkeessa.

Voimaloita tarkkailtiin ensin parin kilometrin päästä, sitten alueen reunoilla asutuksen keskellä ja lopuksi puiston sisällä.
Olhavan alueella lähimmät asunnot sijaitsevat noin 400 metrin päässä turbiineista, Ilosjoella matkaa lähimpään asumukseen tulee vajaa puolitoista kilometriä.

Ilosjoella asuva Arto Mölsä oli vaimonsa Anne Kinnusen kanssa hakemassa tietoa tuulivoimasta.

— Ottaudun hankkeeseen vieläkin varauksella. Olemme kyläläisten kanssa miettineet asian niin, että voimaloita ei pitäisi sijoittaa alle kahden kilometrin päähän asutuksesta.

— Minusta yksiköiden paikkoja voisi vielä siirtää. On harmi, jos tornit ovat pystyssä ja sitten huomataan, että häiriöitä tulee, Mölsä sanoo.

— Nyt on menossa jo kolmas suunnittelukierros. Turbiinien siirtäminen vaarantaa puiston toteuttamisen, Hannu Rantapää toteaa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>