Uutiset Henri Pelkonen

Pakastimiin luvassa täytettä syksyn mansikkasadosta

Syksyn marjamäärät näyttävät Keski-Suomessa tällä hetkellä lupaavilta. Poikkeuksellisen viileä kesä on vaikuttanut mansikoiden kypsymiseen, mutta tulevasta sadosta on ennusteiden mukaan tulossa runsas.

Pihtiputaalaisen Juha Hyvösen puhelin on soinut tiuhaan tahtiin viime päivinä, kun ihmiset ovat kyselleet mansikoiden perään.

Juhan ja hänen puolisonsa Riitan asuttamalla tilalla Alvajärvellä mansikkaa on kasvatettu jo neljänkymmenen vuoden ajan.

Laajemmassa mittakaavassa mansikoita on tuotettu viimeiset parikymmentä vuotta. Penkkejä löytyy kymmeniä, ja ne ovat pituudeltaan satoja metrejä. Pariskunnan tila onkin oiva kohde selvittää kuluvan kesän mansikkatilannetta.

Kylmä ilma on myöhästyttänyt mansikoiden kypsymistä selkeästi viime vuosiin verrattuna. Riitta Hyvönen on pitänyt viimeisen kahdentoista vuoden ajan kirjaa poiminnan aloittamisesta.

Muutamina lämpiminä kesinä aloittamaan on päästy jo kesäkuussa. Tänä vuonna rikotaan ennätyksiä, sillä aloitus mennee aikaisintaan tulevalle viikonlopulle. Aikaisempi ennätys oli 17. heinäkuuta. Ennen kuin keräysrumba pääsee kunnolla käyntiin, eletään luultavasti elokuun ensimmäistä viikkoa.
­

— Silloin jatkuvat koulut, joten saa nähdä saadaanko kaikkia edes ylös, Riitta pohtii.

Hyvöset eivät kerää itse mansikoita, vaan työhön palkataan vuosittain noin viisitoista nuorta poimijaa. Sadon myöhästyminen haittaa myös heitä.
­

— Monille poimijoille olemme luvanneet, että he pääsevät tänne. Se on aika hankala tilanne. Muutama kauempaa tuleva on maisemissa ihan sitä varten.

Useat ihmiset ovat kyselleet itsepoiminnan mahdollisuutta, mutta Hyvöset antaisivat mielellään palkatuille poimijoille tilaisuuden aloittaa työnsä ensin.

Kuluvana kesänä on saatu nauttia lähes päivittäin kuurosateista. Mansikanviljelijöiden päivittäistä työmäärää jatkuva sade helpottaa, vaikka lomalaisia vesipisarat saattavat haitata. Vanha sanonta ”jokaisella pilvellä on hopeareunus” näyttää pitävän kutinsa. Riitta Hyvönen mainitsee, että uusia istutuksia ei ole tarvinnut kastella kesän aikana kertaakaan.

Toisessakin suhteessa vuosi on ollut monia aikaisempia parempi. Mansikoiden menestymisen kannalta kriittisistä yöpakkasista ei ole tarvinnut kärsiä.

— Nyt oli helpompi kevät, kun ei ollut pakkasia. Viime vuonna juhannusviikolla lämpömittari kävi joka yö miinuksen puolella. Luntakin tuli kerran, Juha Hyvönen muistelee.

Yöpakkasten puutteen ja tasaisin väliajoin tulevien sadekuurojen ansiosta sato näyttää lupaavalta. Raakoja mansikoita on suhteellisen paljon.

Eräästä puskasta Riitta Hyvönen oli laskenut yli 80 mansikan alkua. Sadon lopullinen määrä selviää kuitenkin vasta mansikoiden kypsyttyä.

— Ei sitä vielä tiedä varmaksi. Kaikista kukista ei tule mansikoita.

Hyvöset toivovat, että ihmiset malttaisivat odottaa mansikoitaan rauhassa. Kasvimaan punaista herkkua pitäisi riittää kaikille.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>