Uutiset Juha Kivinen

Rengas ja Öljy sekä Holm & Uusitalo Vuoden yrittäjiksi

Pihtiputaan Vuoden yrittäjäksi valitun autokorjaamo Rengas ja Öljyn toimitusjohtaja Jouni Riitamo tunnetaan leppoisana tarinaniskijänä. Asiakkaat viihtyvät Jounin seurassa.

— Jos joku tykkää käydä, niin yritän hänet hyvin palvella. Kun vuorovaikutus toimii, siinä voi pikkuisen heittää huumoria, ja kun sitä on hiukan erilainen, monet purkavat sydäntäänkin ja kertovat asiansa tai vaivansa. Tämä on semmoinen psykologin toimisto, Jouni Riitamo naurahtaa.

Erilaisuudella Jouni tarkoittaa sitä, että hän muutti Pihtiputaalle 21 vuotta sitten Karinaisista Varsinais-Suomesta. Turun puolen murre kuulostaa mukavalta puttaalaisten korvissa.

Henkilökuntaan kuuluvat myös perheen pojat Joni ja Tomi Riitamo sekä Petri Marjoniemi, Mika Hiironen, Tarmo Suomela ja Matti Kolehmainen. Mervi Riitamo työskentelee konttorissa.

Asiakaskunta on laajentunut vuosien mittaan Pihtiputaan ulkopuolelle.

— Kinnulasta ja Keiteleeltä käy aika paljon, ja myös Viitasaarelta ja Pyhäjärveltä. Meillä menee niin kuin työläisellä nyt voi mennä. Ei tämmöisestä työstä voi saada kuin sen normaalin tulon, Jouni miettii.

— Kilpailuhan on kovaa. Renkaita myy jokainen huoltoasema ja kaikki korjaavat autoja. Mutta kyllä tänne mahdutaan. Olen vähän sellainen ihminen, että luotan siihen, että jotenkin Luoja sallii nämä asiat. Luulen että se auttaa, kun me teemme äkkiä halvat työt. Ollaan aika äkkipikaisia!

Autoista on tullut pieniä tietokoneita. Jounikin myöntää, että aika kovaa on ollut tekniikan kehitys.

— On se tietysti vaikeuttanut korjaamista, mutta onhan se hienoa, että vehkeet paranevat. Kyllä minä kehityksessä muuten pysyn mukana, mutta en jaksa harjoitella noita kaikkia vehkeitä. Kyllä pojat pärjää tekniikan kanssa.

Kinnulan Vuoden yrittäjäksi valittu puunkorjuuyritys Holm & Uusitalo Oy on toiminut nykyisessä muodossaan kahdeksan vuoden ajan, mutta yrityksen juuret juontavat vuoteen 1973. Kinnulalaiset veljekset Kalevi ja Kari Holm ryhtyivät silloin ajamaan puita traktorin ja kärryn yhdistelmällä.

Nykyisen toimitusjohtajan Ari Holmin isä Reijo Holm tuli Karin tilalle vuonna 1981. Vuonna 2005 Ari osti isänsä osuuden sukupolvenvaihdoksen kautta. Sen jälkeen Ari hoiti firmaa pari vuotta kahdestaan setänsä Kalevin kanssa.

Nykyisellä nimellä yritys on toiminut vuodesta 2007, jolloin kuljettajana toiminut ylilestiläinen Mikko Uusitalo osti Kalevi Holmin osuuden. Kalevi on jatkanut edelleen töitä yrityksen halleilla.

— Mikon kanssa ollaan välillä pienennetty ja välillä lisätty kalustoa. Nyt on viisi ketjua eli kymmenen konetta: viisi motoa ja viisi ajokonetta, Ari Holm kertoo.

Holm & Uusitalon koneet liikkuvat pohjoisessa Keski-Suomessa säteellä Kinnulasta Äänekoskelle, Pielavedelle ja Perhoon. Töitä tehdään UPM:lle, Metsä-Groupille ja Metsähallitukselle. UPM tuli mukaan noin vuosi sitten.

Työvoima on liki tuplaantunut kahdeksassa vuodessa. Työntekijöitä on yhdeksäntoista Kinnulasta ja naapurikunnista. Kolme heistä on Pihtiputaalta.

Äänekoskelle rakennettavaan MetsäGroupin biotuotetehtaaseen on asetettu suuria toiveita puunkorjuupuolella. Ari Holm ottaa vielä rauhallisesti.

— Toivottavasti sitten olisi paremmat markkinat. Mutta miten se käytännössä toteutuu? Tulevatko määrät olemaan sitä mitä on kaavailtu lisääntyvän? Pikkuisen varovainen kannattaa olla, mutta kyllä me aika hyvällä paikalla ollaan. Toivottavasti kuitupuu alkaa tekemään kauppansa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>