Parin kuukauden päästä lapsiasiavaltuutetun tehtävät jättävä viitasaarelainen Maria Kaisa Aula kävi luennoimassa Lions Club Pihtiputaan jäsenille.
Maria Kaisa Aula tiivisti hyvän lapsuuden neljään teesiin: enemmän leikkiä ja vähemmän suorittamista, enemmän aikuisten läsnäoloa ja vähemmän yksinäisyyttä, hyvissä ajoin tukea perheiden ongelmiin ja lapsille enemmän mahdollisuuksia tulla kuulluksi.
Aulan seuraaja valitaan lähiaikoina. Lähes yhdeksän vuoden työrupeamasta luopumista hän perusteli sillä, että lapsiasiavaltuutetun työ on käynyt aika rasittavaksi pienellä tiimillä.
— Olen pyörinyt pää kolmantena jalkana, ja nyt on aika jollekin muulle. Kyllä meitä arvostetaan, mutta ongelmana on se, ettei valtion hallinnosta tule rahaa. Töitä olisi heti kolmelle hengelle.
Maria Kaisa Aula kertoi, että lapset saavat iloa ihmissuhteista eikä niinkään tavaroista. Huolta aiheuttavat kiusaaminen, riidat, kavereiden puute ja epäoikeudenmukaisuus.
— On paljon lapsia, jotka voivat paremmin kuin mitkään lapset Suomen historiassa, mutta kymmenellä prosentilla on sitkeää pahoinvointia, huono-osaisuutta ja huolenpidon vajetta.
Kahdeksaa lasta sadasta kiusataan säännöllisesti koulussa, ja saman verran ilmoittaa, ettei heillä ole yhtään läheistä ystävää. Varsinkin yläasteen tytöt kokevat yllättävän paljon suoritus-ja ulkonäköpaineita.
Aula piti yllättävänä, että lasten yleisin kuolinsyy on itsemurha. Tapauksia on vuosittain kolmisenkymmentä.
Hyvät asiat ovat kuitenkin päällimmäisinä. Vauvat ovat Suomessa maailman terveimpiä, perheiden vauraus on lisääntynyt ja 90 prosenttia lapsista on elämäänsä melko tai erittäin tyytyväisiä. Nuorten humalajuominen ja tupakointi ovat vähentyneet selvästi kymmenessä vuodessa.
Myös keskusteluyhteys vanhempiin on paljon parempi verrattuna 30-40 vuoden takaisiin aikoihin. Lapsen ihmisarvo on korostunut, kun uhkailu ja koivuniemen herran käyttö on huomattavasti vähentynyt.