Uutiset Juha Kivinen

Veteraania ei jätetä, vaikka Pihtiputaan yhdistys lakkaa

Jatkosodan päättymisestä tulee syksyllä kuluneeksi 70 vuotta ja sotaveteraanien keski-ikä on 90 vuotta. Luvuista voi päätellä, että myös veteraaniyhdistysten työ alkaa olla vähitellen tehty.

Pihtiputaan Sotaveteraanien vuosikokous päätti torstaina yhdistyksen lakkauttamisesta. Yhdistyksen purkamiseksi tarvitaan sääntöjen mukaan vielä toinen kokous, joka pidetään 10. huhtikuuta.

Pihtiputaan Sotaveteraanit ehti 48 vuoden ikään. Korkeimmillaan yhdistyksen jäsenmäärä oli 197 vuonna 1973. Vuosituhannen vaihteessa veteraaneja alkoi olla jo niin vähän, että kannattajajäseniä tuli yhä enemmän mukaan toimintaan. Viime vuodenvaihteessa yhdistyksessä oli 50 jäsentä, joista kannattajajäseniä 38.

Rintamalla olleita veteraaneja on yhdistyksessä enää neljä: Arttu Herranen ja Paavo Kolehmainen sekä kaksoisjäsenyyden kautta myös sotainvalidiyhdistykseen kuuluvat Veikko Pasanen ja Frans Tölli. Rintamatunnuksen saaneita miehiä on Pihtiputaalla lisäksi seitsemän, joista kolme kuuluu rintamaveteraaneihin, kaksi sotainvalideihin ja kaksi ei ole minkään veteraaniyhdistyksen jäseniä.

Huhtikuussa 93 vuotta täyttävä Paavo Kolehmainen tuumaa, että lakkauttaminen tuntuu pikkuisen haikealta, mutta ei pahalta. Vaikka yhdistys loppuu, veteraanien elämässä ei mikään muutu.

— Käynhän minä jatkossakin niissä veteraanien kuukausitapaamisissa. Siellä on kahvittelua, arvontaa ja luentoja.

Paavo Kolehmainen lähtee muutenkin mielellään liikkeelle aina kun vain mahdollista, jotta liikuntakyky pysyy yllä. Siksi hän ei ole halunnut ottaa ruokaa kotipalvelun kautta, vaan kävelee päivittäin syömään palvelukeskus Sopukkaan.

Kolehmainen sanoo olevansa hyvin tyytyväinen saamiinsa veteraanien palveluihin.

— Olen saanut ne mitä olen halunnutkin. Minulla käy siivooja ja olen päässyt kuntoutukseen ja saanut hierontasetelin. Hartiat ja kädet hierotaan.

Vuonna 2001 Pihtiputaan Sotaveteraanien johtoon valittu Erkki Veistola oli ensimmäinen puheenjohtaja, joka ei itse ollut sodassa. Hänen seuraajansa Vesa Kumpulainen jäi yhdistyksen viimeiseksi puheenjohtajaksi.

— Tämä on aivan väistämätöntä. Veteraanien ikä tekee sen, että homma siirtyy nuoremmille, eikä muutaman jäsenen takia ole enää järkeä pyörittää yhdistystä. Toimintahan säilyy muuten ennallaan, Vesa Kumpulainen sanoo.

Veteraanien kuukausitapaamisia osuuspankin kokoushuoneessa järjestäneet Taina Toikkanen ja Tyyne Myllynen ovat luvanneet jatkaa tapaamisia.

Kaikki muutkin veteraanien valtion ja kuntien tukirahat pysyvät ennallaan yhdistyksen jäsenyydestä riippumatta. Ainoa ero entiseen on se, että veteraanilehti tulee vain sotaveteraaniyhdistyksen jäsenille. Pihtiputaan yhdistyksen jäsenet voivat kuitenkin halutessaan liittyä Viitasaaren Sotaveteraaneihin, jos he haluavat saada lehden myös jatkossa.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>