Urheilu Heikki Jämsén

Kuilun partaalta cup-voittajaksi

LiigaPlokin fanit matkasivat voitonvarmoina Tampereelle Suomen cupin finaaliin tico tico -huudoistaan tunnetun Jukka Kanasen kuljettamana.

Asetelma oli epätasainen. LP Viesti on voittanut cupin kymmenen kertaa ja LiigaPloki tuli finaaliin untuvikkona. Tunnelma nousi Kaupin urheilukeskuksen kattoon, kun Ploki päätti ottelun lukemiin 3-2 (17-25, 28-30, 26-24, 25-22, 17-15).

Viesti vei avauserän näytöstyyliin. Kannattajien usko omiin oli koetuksella toisen erän alussa salolaisten karattua ensin 9-0 ja pian 11-2 -johtoon.

Ottelun kulku kääntyi, kun Viestin ykköspassari Viktoriia Tuchasvili loukkasi jalkansa ja joutui jättämään kentän. Tilalle tuli Veda Mansikkaviita.

Ploki aloitti nousun  kymmenien fanien kannustamana. Toisen erän voitosta käytiin hurja kamppailu Plokin kivuttua Viestin rinnalle 25-25. Passari Veda Mansikkaviitan syötöt purivat ja salo veivät erän 30-28.

Kolmannessa erässä kapteeni Elisabeth Field uurasti Maddie Palmerin, Alexis Conawayn ja koko joukkueen kanssa ja sai erän jatkopalloille. Kumpikin joukkue hermoili ja ottelussa nähtiin vuorotellen onnistumisia ja mokia. Erän ratkaisi lopulta jalkavaivainen Daniela Öhman.

Salon peli oli neljännessä erässä sekaisin ja  ratkaisuerässä salolaiset joutuivat pelaamaan plokin huutokuoron edessä. Kannustus äityi suorastaan hurjaksi.

Ei riittänyt, että Viesti sai Anu Ennokin iskulla ottelupallon. Veda Mansikkaviitan syöttö nousi tarkasti ja Elisabeth Fieldin isku toi tasoituksen. Pallo kimposi liberon käsien kautta ulottumattomiin. Seuraavassakin pisteessä Fieldillä oli sormensa pelissä. Viesti palautti Tuuli Tuomisen syötön verkon päälle ja Field sai sen painettua kenttään.

Nette Peitin isku tasasi numerot viiteentoista, mutta Peitin syöttö jäi verkkoon. Se riitti Plokille. Maddy Palmer syötti ja Viesti hyökkäsi, mutta Ploki rakensi Alexis Conawaylle iskupaikan. Ottelu ratkesi, kun Conaway torjui yhdessä Fieldin kanssa laidasta Katarrina Pilepicin iskun.

Plokin valmentaja Alessandro Lodi piti valmennettaviensa saavutusta suorastaan uskomattomana.

– Teimme töitä tämän eteen enemmän kuin kukaan muu. Joukkue oli liikkeellä lyhyellä kokemuksella ja uusilla  pelaajilla, emmekä olleet pelanneet koskaan tällaisessa tilanteessa.

– Olen superylpeä siitä, että pelaajat ovat ymmärtäneet, että voitot tai tappiot eivät merkitse mitään. Vain  se tuo tuloksia, että  jokainen tekee parhaansa päivittäisissä harjoituksissa.

Lodi oli pahoillaan Viktoriia Tuchasvilin loukkaantumisesta, mutta muistutti, että Ploki menetti jo aikaisemmin loukkaantumisten vuoksi pelaajia ja osa joukkueesta pelasi puolikuntoisena.

Lodi odottaa, että voitonhuumasta laskeudutaan nopeasti normaalitilaan.

LiigaPlokin puheenjohtaja Juha Jämsén huomasi heti, että cup-voitto lisäsi mahdollisten tukijoiden mielenkiintoa. Jonkinlainen rahallinen palkintokin menestyksestä seuraa. Kyse lienee muutamasta tuhannesta eurosta. Lisäksi Ploki voi hakea osallistumisoikeutta CEV-cupin peleihin.