Uutiset Juha Kivinen

Ratsia sai näköisensä muistolaatan

Ratsian muistolaatan paljastustilaisuudessa laatan valmistanut kuvataideopettaja Pekka Ojakangas (vas.), Ratsian rumpali Pasi Kuusjärvi ja kitaristi Juha Aunola sekä Ratsian managerina toiminut Seppo Kahilainen.

– Näen siinä oman nuoruuteni. Aivan sopivan kokoinen ja näköinen. Patsaat olisivat vähän liian suureellisia.

Suomalaisen punkrockin suuriin nimiin lukeutuvan Ratsian kitaristi Juha Aunola katseli tyytyväisenä Pihtiputaan kirjaston seinään kiinnitettyä bändin muistolaattaa, joka paljastettiin perjantaina.

– Otan tuon kunnianosoituksena ja tänä päivänä haluan erityisesti muistaa Jyri Honkavaaraa, hän oli tämän koko jutun sielu. Ja tietenkin muita poikia, Rudia, Brandia ja Starckia. Tämä on kaikille, jotka olivat bändin mukana, Aunola korosti.

Juha Aunola piti enemmänkin hämmentävänä, että Ratsia muistetaan edelleenkin.

– En olisi ikinä uskonut, että vielä neljäkymmentä vuotta myöhemmin olen puhumassa Ratsiasta, mutta olihan bändissä superlahjakas ihminen tekemässä biisejä. Siitä olen iloinen, että olen saanut olla Jyrin kaltaisen kaverin kanssa tekemässä musiikkia ja soittamassa.

Rumpali Pasi Kuusjärvi tuumasi, että ”patsaasta on lähdetty ja tuohon päädytty, joten se meni ihan niin kuin pitikin”.

– Ihan kivahan se on, mutta muistamisen pitäisi Pihtiputaalla kohdistua kaikkeen, mitä täällä on osattu. Pitäisi muistaa ihmisiä, jotka ovat vaikuttaneet politiikassa, tieteessä, taiteessa ja urheilussa. Tässä on kyllä paikkoja muillekin, Kuusjärvi viittasi kirjaston seinään.

Ratsian managerina toiminut kunnanvaltuutettu Seppo Kahilainen teki kolme vuotta sitten valtuustoaloitteen Ratsia-yhtyeen huomioimisesta. Sivistyslautakunta asetti työryhmän valmistelemaan muistamista. Siihen kuuluivat taiteellinen johtaja Pekka Ojakangas, Kirsi ”Kikka” Myllynen ohjelmatoimisto Dex Viihteestä, kunnanvaltuutettu Karri Paananen sekä kunnan hyvinvointikoordinaattori Kati Laine-Rissanen.

– Asia herätti paljon mielenkiintoa ja ryhmän jäsenille tuotiin eri vaihtoehtoja haudutettaviksi. Ajatukset lähtivät rönsyilemään, mutta onneksi Ratsian jäsenet palauttelivat meitä maanpinnalle. Olemme halunneet huomioida heidän näkemyksensä, Kati Laine-Rissanen painotti.

Kikka Myllynen sai idean, että laatta mukailee Ratsian levyn kantta. Siinä on punkmaista rosoisuutta. Karri Paananen ehdotti laattaan kirjoitettua lausetta ”Tää ei oo taidetta, tää on rock’n’rollia”, joka on Ratsian esimmäisen LP:n avausraidasta ”Taidetta”.

Aloitteen isä Seppo Kahilainen kiitteli lopputulosta hyväksi.

– En ottanut tähän kantaa matkan varrella, mutta olen tosi tyytyväinen siitä, että tällaiseen päädyttiin. Pasin ajatus tuntui hienolta, että tähän voisi sijoittaa muitakin pihtiputaalaisia. Pihtipudas on upea kunta ja täällä on monenlaisia isoja tekijöitä myös musiikin ulkopuolelta.

Ratsian keulakuva Jyri Honkavaara kuoli vuonna 1997. Vuosina 1979-81 toimineen tunnetuimman kokoonpanon täydensi basisti Ari ”Rudi” Lukkarinen, joka asuu Vaasassa. Hän ei päässyt laatan julkistamistilaisuuteen.

Yhtyeessä soittivat eri vaiheissa myös rumpali Jukka Viro, basistit Seppo Hämäläinen ja Kari Starck sekä kosketinsoittaja Brandi Ruokonen.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>