Viihde Juha Kivinen

Pihtipudas ei unohtanut omaa poikaansa

Jyri Honkavaara rakasti eniten sitä, että hän pääsi lavalle heiluttamaan kitaraa. Pihtiputaalaiset palasivat hetkeksi muistoissaan Honkavaaran ja punk-legenda Ratsian kiihkeisiin vuosiin, kun helsinkiläisen Circus Maximuksen ”Täynnä elämää” -kiertue tuli paikkakunnalle.

Honkavaaran tunteiden ihmisten kertomuksiin perustuva esitys on kiertänyt eri puolilla maata. Viitasaarella oli perjantaina katsojia vain pari kourallista, mutta pihtiputaalaiset osoittivat, että oman kylän poika on heille yhä tärkeä. Penkit täyttyivät lauantaina Putaanvirran koulun salissa.

Käsikirjoittaja Jyrki Pylväs oli luonut hienon kokonaisuuden Jyri Honkavaaran lyhyeksi jääneestä elämästä. Reilussa tunnissa edettiin Pihtiputaalla vietetyistä reteän riemukkaista punk-vuosista surullisiin loppuvaiheisiin Helsingissä.

Päihteiden käyttö varjosti Jyri Honkavaaran viimeisiä vuosia. Muusikon ura ajautui karille ja vuonna 1994 sattuneessa parvekkeelta putoamisessa alkoi olla lopun ajan enteitä. Epilepsia oli vaivannut häntä jo aiemmin. Jyri Honkavaara kuoli kotonaan Helsingissä 37-vuotiaana vuonna 1997.

Punk oli iloinen asia, ja näytöksen alkupuoli vedettiinkin enemmän komediavaihteella. Jyri Honkavaara oli täynnä elämää, joka yltyi suorastaan ylikierroksille Ratsian lähtiessä kiivaalle rundille. Siinä humussa nähtiin niin Provinssirockit kuin Tavastiatkin, mutta toisaalta myös Piippolan K-marketin avajaiset ja keikat pizzerian nurkassa.

Menestyksellä oli varjopuolensa. Jyri Honkavaaraa alkoivat risoa urpo-fanit ja puritaanit, jotka kieltävät kaiken. Vaikka jengiä oli koko ajan hirveästi ympärillä, hän oli kaiken keskellä yksin. Näytöksen Jyri-hahmo sanoi: ”Kun jokainen omistaa susta palan, sulle ei jää enää edes omaa nimeä.”

Helsingin vuosinaan Honkavaaralla oli bändejä, joissa hän lauloi englanniksi, mutta suurempi menestys jäi saavuttamatta. Elämä luisui vähitellen käsistä.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>