Uutiset Heikki Jämsén

Naapuriapu voi ratkaista, pärjääkö ikäihminen kotona

Väestön ikääntyminen näkyy Kinnulassakin perusturvan kustannuskehityksessä ja toiminnan rakenteissa.

— Painopistettä on muutettu enemmän kodissa asumista tukevaksi, sosiaalijohtaja Kirsi Alonen-Kinnunen sanoo.
Kotihoidon ja siihen liittyvien tukipalvelujen piirissä on useita kymmeniä ikäihmisiä.

— Ikäihmisten kohdalla painetta on omaishoidontuen lisäämiseen ja asunnon muutostöiden rahoittamiseen, jotta esteetön asuminen olisi mahdollista. Omaishoidossa on sen kuntoisia ihmisiä, että ilman omaishoitajia he olisivat oikeutettuja tehostettuun palveluasumiseen, mikä on huomattavasti kalliimpaa.

Tehostettu palveluasuminen tarkoittaa käytännössä vanhainkotipaikkaa Kotipihassa tai jossain yksityisessä hoitolaitoksessa.

Wiitaunionissa ja Kinnulassa on uutena osana omaishoitoa otettu käyttöön naapuriapu, josta kunta voi maksaa tekijälle sadan euron kuukausikorvauksen.

Naapuriapupalkkio voi tulla harkittavaksi ja myönnettäväksi niissä tilanteissa, joissa kotona asuvan ikäihmisen lähipiiriin kuuluva tai naapuri ottaa yhteyttä ja kertoo avun tarpeesta ja halustaan auttaa.

— Palkkio tulee kyseeseen silloin kun varsinaiset omaishoidon kriteerit eivät vielä täyty, mutta kotona asuva tarvitsee apua selviytyäkseen.

Kirsi Alonen-Kinnunen sanoo, että palkkion myöntämisen edellytykset voivat täyttyä vaikkapa silloin, kun kotona asuva ikäihminen saa apua kauppa-asioinnissa, puiden kantamisessa, postin haussa tai muissa kodin töissä.

— Auttajan tuottamat palvelut kirjataan niin sanottuun hoito- ja palvelusuunnitelmaan ja hänelle maksetaan palkkio kuukausittain.

Ensimmäiset sopimukset tehtiin vuoden alussa. Kirsi Alonen-Kinnunen arvelee, että toiminta lyö itsensä läpi, kunhan tieto siitä lisääntyy.

Vanhainkotipaikat riittävät toistaiseksi Kinnulassa. Kotipihan kaikki 23 paikkaa ovat täynnä, mutta jonoa ei tällä hetkellä ole.

— Verrattuna moniin muihin kuntiin, Kinnulassa on
harvinaisen myönteinen tilanne, että tehostetun palveluasumisen paikka pystytään järjestämään kaikille sitä tarvitseville.

Vaikka ikäihmisten määrä lisääntyy, ongelmat eivät silti välttämättä räjähdä käsiin.

— Meillä on tehty usean vuoden ajan ikäihmisten hyvinvointia lisääviä ja kartoittavia kotikäyntejä. Viesti on se, että 75-vuotiaista suurin osa voi hyvin ja on aktiivisia osallistujia. Selvä muutos parempaan on tapahtunut hyvin lyhyessä ajassa.

Kotipihan luonne on muuttunut siltä osin, että kevättalvella Kotipihan yhteyteen muutti lasten päiväkoti. Kodeissa ei päivähoitopaikkoja enää ole.

Jätä kommentti

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Voit käyttää näitä HTML tägejä ja attribuutteja:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>